EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Директорите:Защо искат да откраднат КТБ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Директорите:Защо искат да откраднат КТБ?

mail06:25 | 25.09.2014прегледи 6971 коментарикоментари 7


Дейността на КТБ АД през годините може да се определи по-скоро като инвестиционно банкиране, за разлика от семплия модел на традиционното банкиране, широко разпространен в България. Това се посочва в анализ на на временно отстранените изпълнителни директори на банката, изпратен до EconomyNews.bg.

Представяме го по-подробно поради широкия обществен интерес към случая с банката.

В анализа се защитава тезата, че успехът на КТБ, мащабът и подходът не са се харесали на определени кръгове и те са решили с един удар да разрушат граденото с години, като едновременно с това се сдобият на безценица с едни от малкото останали ценни активи в българската икономика.

КТБ АД още от самото начало е заложила в стратегията си за развитие като генерална своя цел обслужването и развитието на жизненоважни за страната отрасли като енергетика, инфраструктурно строителство, отбранителна промишленост, комуникации. С помощта на банката тези отрасли не само успяха да оцелеят, но и да осъвременят своите производства и по този начин да повишат рентабилността и конкурентоспособността си в една изключително стагнирана и враждебна среда, се казва в анализа.

От друга страна, повечето банки на местния пазар са чуждестранна собственост, финансират се чрез краткосрочни депозити в допълнение към евтиния ресурс от банките майки. Този ресурс се раздава под формата на краткосрочни и скъпоструващи ипотечни и потребителски заеми за физически лица и оборотни фирмени кредити. Тези форми на кредитиране по никакъв начин не способстват развитието на бизнеса на българските производители. Те са до голяма степен канал за непряко финансиране на чуждестранни производства (на бяла и черна техника и туристически услуги), чрез натрапваните и широкомащабно рекламирани заеми за закупуване на потребителски стоки, които не се произвеждат в България, както и почивки в страни от региона, пряко конкуриращи нашия туристически пазар.

Факти за КТБ според анализа

- Агресивна политика: авангардни и атрактивни депозитни продукти, с което си осигурява добър източник на привлечени средства. Делът на постоянно наличните средства по депозити в КТБ АД са текущо над 80%.

zoom_sss

- Лихвените проценти на КТБ АД са най-ниските в системата по краткосрочно привлечените средства (до 6 месеца) и относително клонят към по-високите лихвени проценти – при продуктите с матуритет 1 и 2 години, и то за депозитите в лева и евро. За останалите валути отново ресурсът на КТБ АД е сред най-евтините. Лихвеният спред на КТБ АД за 2013 г. е 2,37%, който е с около 1 процентен пункт по-нисък от този на банковата система.

- Около две трети от привлечените средства от нефинансови институции са спестовни депозити - един от най-стабилните ресурси, 20% са срочни депозити, останалите са безсрочни депозити.

- Делът на административните разходи на КТБ АД в активите е по-нисък от този на системата като цяло – 1,12% към 31.12.2013 г. при почти два пъти по-висок на банковата система (2,08%) и при почти 50% по-висок на банките от първа група, към която принадлежи и КТБ АД (1,86%). Резултат – рентабилност и ограничен риск от концентрация на привлечения ресурс, което прави банката по- устойчива от сътресения при загуба на индивидуално значими клиенти.

- Работа предимно с корпоративни клиенти – инвестиционна дейност и развитие на проекти. Обектите на кредитиране са специално създадени за целта проектни компании (Special Purpose Vehicles или SPV), чиято единствена собственост е развиваният проект.

- Масово ниска финансова култура - обезпеченията на банката по тези инвестиции са формирани от вземания, произтичащи от изпълнението на проектите. Това обаче се тиражира като „липса на обезпечение“, тъй като „по сметката няма налична сума в размера на задължението".

- Консервативна и дългосрочна политика на банката – без инвестиции в строителството на хотели и жилищни сгради и нездравословното увлечение по масовото необезпечено потребителско кредитиране.

- Поради промяна в банковата нормативна уредба, остават скрити над 2 милиарда специфични провизии в банковата система общо за всички кредитни сегменти. За справка, тези специфични провизии на КТБ АД към 31 май 2104 г. не са превишавали 500 хил. лв., а в исторически план никога не са надвишавали 20 млн. лв.

- Подкрепа и услуги за целия военно-промишлен комплекс - широк набор от документарни операции и издаване на банкови гаранции, без които предприятията не биха могли да осъществяват търговската си дейност.

- Подкрепа за инфраструктурни проекти, подпомагане на енергийни дружества чрез преференциални и гъвкави условия и продукти.

- Високо качество на кредитния портфейл на банката - под 1% нередовни кредити в КТБ при 15-16% за банковата система през последните години.

zoom_sss

zoom_sss

- През март 2014 г. КТБ преустанови предлагането на значима част от депозитните си продукти, като на тяхно място бяха предложени нови с повишени срок и лихвени проценти, отново съобразени с пазарните тенденции. За покритие на степента на риск от дейността си КТБ АД поддържа оптимални показатели за капиталова адекватност и капитал, растящ пропорционално на развитието й.

 /обновена/


 
Коментари
 
Mama - 24-09-2014 г. 14:33:36

Никой не иска да открадне тази пирамидка. Просто отговорните институции се взеха в ръце и прекратиха измамната схема. А не е ли истина, че в банката няма и една стотинка? Не е ли истина, че Цветан Василев удобно се изнесе зад граница преди пирамидата да рухне и да бъде потърсена съдебна отговорност за безчинствата? Явно е, че сега съучастниците се опитват да оттърват кожите, защото Василев се опитва да им лепне всичко на тях, а той да излезе по-чист от светена вода.

Goce - 24-09-2014 г. 14:56:16

ПИРАМИДИ, ФАРАОНИ И БАЛЪЦИ ЗА МИЛИОНИ

Goce - 24-09-2014 г. 15:04:39

Господа директори вие НИ върнахте в 90-те на миналият век.Цветан Василев е раздал над 2 млрд.лева на празни пощенски кутии той е финансирал фирми на свързани лица.

Goce - 24-09-2014 г. 15:15:16

Сега вие искате ние гражданите и данъкоплатците, да ви платим банкета. КТБ е точила, както държавни така и пари от обикновенните вложители.Тази банка не трябва да съществува, тя е ПИРАМИДА.Някои директори желаят точенето на пари да продължи и под друга форма.Василев трябва да отговаря пред ЗАКОНА.

Лотус - 24-09-2014 г. 15:44:43

Направили сте увлекателно изложение, само където не сме на театър. Как са вървяли нещата в годините ще проверят компетентните органи, ние оценяваме само резултатите. Като всички нормални хора, ни интересува това, за което сме платили, в случая сме подписали, да получим. Да ама не. Иначе 1001 приказки и аз я имам, ама сега не помага.

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg