EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Директива, свързана с Uber и Deliveroo блокирана

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Директива, свързана с Uber и Deliveroo блокирана

mail16:35 | 21.02.2024прегледи 380 коментарикоментари 0


Франция и Германия блокираха приемането на европейско законодателство, целящо да увеличи правата на работещите към цифрови платформи като "Юбър“ (Uber) и "Диливъру“ (Deliveroo), но в голяма степен изпразнено от съдържание, според дипломати от ЕС, цитирани от Франс прес.

Директивата, която се обсъжда от над 2 години, цели да прекласифицира като служители многото хора, които понастоящем са независими, за да увеличи социалната им защита. Тя трябва също да хармонизира критериите за тази преквалификация на равнище ЕС.

Версията, която бе представена на посланиците на държавите членки в Брюксел, договорена с евродепутатите, се отказва от тази хармонизация и създава юридическа несигурност, заяви френски дипломат.

Освен Франция и Германия, Гърция и Естония също обявиха, че не могат да подкрепят текста, което ще възпрепятства постигането на изискуемото мнозинство от 15 страни членки от 27, представляващи 65 на сто от населението на ЕС. 

Според оценката на Брюксел "поне 5,5 милиона души" от общо близо 30 милиона души, е броят на работещите за платформи, които днес погрешно се считат за самостоятелно заети в рамките на ЕС.

Бъдещето на новите разпоредби обаче е несигурно. "Смятаме, че тази директива, която трябва да бележи важен напредък за работниците, вече е извървяла дълъг път. Ще помислим за следващите етапи", заяви белгийското председателство на ЕС, инстанцията, която обединява страните членки.

Сроковете за финализиране на законодателния процес са много кратки и не е сигурно, че е възможно приемането на директивата преди европейските избори през юни.

                

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158