EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Димитър Радев остава начело на БНБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Димитър Радев остава начело на БНБ

mail17:29 | 18.07.2023прегледи 704 коментарикоментари 0


Парламентът избра Димитър Радев за гуверньор на Българската народна банка (БНБ). Той е номинация на ГЕРБ-СДС. Подкрепиха го също "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС. "За" бяха 155 депутати, "против" - 67 - от "Възраждане" ,"БСП за България" , "Има такъв народ" (ИТН) и един независим депутат.

Другият претендент - Любомир Христов, издигнат от "Възраждане", събра 39 гласа в подкрепа. Против бяха 135, въздържаха се 47 народни представители.

Преизбраният управител на централната банка положи клетва пред Народното събрание. Мандатът на гуверньора на БНБ е шест години.

БТА припомня, че за първия си мандат като гуверньор на БНБ Димитър Радев бе избран от 43-тото Народно събрание за шестгодишен мандат, считано от 15 юли 2015 г. Мандатът на Радев изтече преди две години, но Народното събрание не успя да избере негов приемник. Радев е завършил магистърска степен по икономика, специалност "Финанси и кредит" в УНСС през 1980 г., а през 1994 г. специализира в Университет Джорджтаун, Институт по външни отношения, Вашингтон. От 1980 до 1992 г. заема различни експертни длъжности и е началник на управление в Министерство на финансите, Министерски съвет и Министерство на икономиката и планирането. Между 1992 и 2001 г. Радев е заместник-министър на финансите в шест поредни правителства. През следващите две години е помощник на изпълнителния директор на Международния валутен фонд (МВФ). От 2003 до 2006 г. е съветник по оказване на експертна помощ в сферата на публичните финанси в МВФ, сочи справка от страницата на БНБ. От 2006 до 2015 г. е старши икономист/ръководител на мисии за техническо съдействие в управлението на публичните финанси в Департамента по фискални въпроси, МВФ. 

В началото на дебата в пленарна зала днес двете кандидатури бяха представени от вносителите. Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова отбеляза, че Димитър Радев е управител на БНБ от юли 2015 г. По думите й в рамките на мандата му са изпълнени всички основни цели, заложени в концепцията на управителя при неговото избиране. Това се потвърждава както с показателите за финансовата стабилност на банковия сектор, така и с присъединяването на България към Банковия съюз и на лева към Европейския валутен механизъм, което се случи преди повече от три години и което беше безспорен успех за правителството „Борисов 3“ и за самия Радев и ръководената от него БНБ, коментира Атанасова. 

Деян Николов („Възраждане“) заяви, че за "Възраждане" е огромна чест, че Любомир Христов е приел да бъде тяхна кандидатура за управител на централната банка. БНБ има нужда от независим и обективен експерт, който може да брани българските национални интереси и вярваме, че д-р Любомир Христов е точно такъв експерт, отбеляза Николов. Той посочи, че Христов е изключително уважаван в българските финансови среди и има над 30 години опит в сферата на икономиката, финансите и банковото дело. От 2014 г. до днес е член на Консултативна група по ценни книжа и пазари към Европейския орган по ценни книжа и пазари, посочи Николов. По думите му Любомир Христов е бил изключително обективен по отношение на ползите и рисковете за България от влизането в еврозоната.  Димо Дренчев от „Възраждане“ коментира, че бързането към еврозоната и слагането на край на валутния борд е изцяло политическо решение в разрез с икономическата съобразност, може би заради това финален доклад въобще не е бил представен. Кандидатурата на Радев е свързана по-скоро с политически, отколкото с икономически аргументи и ще се въздържим да я подкрепим, заяви той.

Румен Гечев („БСП за България“) каза, че едва ли някой поставя под съмнение качеството на двамата кандидати, но БСП няма да подкрепи избора им. Първо, защото управляващото мнозинство наруши елементарните принципи по механизма на подготовката и избор на управител на БНБ, предварително беше обявен победителят, посочи той. Второ, от БСП имат претенции по отношение на поведението на ръководството на БНБ, свързано с решението за ускорено влизане в еврозоната. БНБ и към момента не е представила официален документ с икономически анализи защо страната ни по ускорената пътека трябва да влиза в еврозоната, отбеляза той. Искаме да знаем защо други по-развити страни - Полша, Унгария и Чехия, категорично не обсъждат въпроса за влизане в еврозоната в този момент, същата е позицията и на Румъния, посочи Гечев. Според него БНБ приема в значителна степен политическо решение в синхрон с управляващото мнозинство. Той изрази притеснение, че прибързаното влизане в еврозоната поставя в значителни рискове българските износители и граждани.  

Георги Ганев (ПП-ДБ) коментира, че има двама кандидати за управител на БНБ, които са на високо ниво. Това е един пример за добре проведена процедура с качествени кандидати, посочи той. Според Ганев е относителен спорът по въпроса дали възможно най-бързо влизане в еврозоната със сегашното ниво на конвергенция е за предпочитане или не е за предпочитане. При валутен борд рисковете от асиметрични шокове са абсолютно същите, посочи той. По думите му с валутен борд този спор не съществува. 

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов коментира, че днес присъстват на „един театър с предизвестен край“. Гуверньорът на БНБ е избран предварително, той се казва Димитър Радев, избран с "позорната задкулисна договорка" между ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ, и сделката е ясна - Гюров и Чобанов да станат подуправители, каза той. В момента ви надиграват по изключително забавен начин, защото кандидатът за гуверньор по вселенска информация е по-скоро човек на ДПС, обърна се Йорданов към ПП-ДБ. На всички парични потоци стои ДПС, добави той. 

Искрен Митев (ПП-ДБ) обвини ИТН в двоен стандарт. Вие влязохте в четворната коалиция и едно от предварителните условия беше изборът на управител на БНБ да бъде предварително определен и то да отиде при вашия кандидат, обърна се той към Станислав Балабанов (ИТН). Ако Любомир Каримански според вас е най-добрият кандидат, защо не го виждаме сред другите предложения, попита Митев.

Станислав Балабанов отхвърли твърденията на Митев и ги определи за "абсолютна лъжа". Той коментира, че ПП са се опитали да очернят Каримански пред цяла България. Нямаше логика в момента да го издигаме, тъй като той е на достатъчно професионално ниво да продължи професионалния си път, допълни Балабанов.

Независимият депутат Радостин Василев каза, че няма да подкрепи номинацията на Димитър Радев, защото е номинация на ГЕРБ. „Продължаваме промяната“ за пореден път нямат номинация за висок държавен пост, а преди година се биеха за този пост, което им коства и управлението, каза той. 

БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg