EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Димитър Радев - новият управител на БНБ +заместници

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Димитър Радев - новият управител на БНБ +заместници

mail07:05 | 15.07.2015прегледи 3491 коментарикоментари 0


Димитър Радев бе избран за гуверньор на Българската народна банка. Той бе кандидатура на парламентарните групи на ГЕРБ и Реформаторския блок. Радев получи 130 гласа "за", 16 "против" и 34 "въздържал се", като подкрепа за избора му дадоха ГЕРБ, РБ, БДЦ, АБВ и 7 депутати от ДПС.

Димитър Радев от 14 години работи в МВФ и ръководи мисии в сферата на управлението на публичните финанси в над 20 страни в света. Има 35 години опит като финансист. Бил е зам.-министър на финансите в 6 правителства след 1991 г. Три години е бил член на Надзорния съвет на "Експресбанк", а 7 г. - член на Административния съвет на Банката за развитие на Съвета на Европа и е бил 2 мандата негов зам.-председател.

Калин Христов и Димитър Костов остават подуправители на БНБ. Това обяви новият гуверньор на централната банка Димитър Радев, след като бе избран от НС, предаде БГНЕС. Димитър Костов ще поеме ключовия Банков надзор, съобщи още Радев. Третият подуправител е ново име – Нина Стоянова.

"Първата ми задача утре сутринта /б.р. днес/ ще бъде да внеса номинациите ми за подуправители на БНБ. Тъй като този въпрос беше поставен многократно, независимо, че ще бъде в нарушение на процедурата, тъй като още не съм встъпил в длъжност, ще обявя техните имена", каза Радев. "Новите подуправители ще бъдат новите - стари подуправители Калин Христов и Димитър Костов. Нов подуправител ще бъде Нина Стоянова, която ще отговаря за банковото управление. Калин Христов за емисионното, а Димитър Костов ще поеме банковия надзор", съобщи новият гуверньор.

Димитър Радев добави, че след внасянето на номинациите утре ще има кратка церемония в БНБ, на която той ще поеме отговорностите за управление на банката. Следобядът си той ще посвети на две задачи - на първо място инспекция на създадената организация за наблюдение и реакция на ситуацията в Гърция и второ - ще разпредели задачите във връзка с изпълнението на плана за действие, който е представил при изслушването в парламента. "БНБ ще провежда политика на открит конструктивен диалог с медиите. От страна на банката той ще се базира изцяло на критериите за прозрачност и публичност, приети в Европейската централна банка и в системата на европейските банки", завърши Радев без да отговаря на въпроси.

---------------------------------------------

Кандидатите за поста за управител на БНБ бяха четирима: Димитър Радев - номинация на ГЕРБ и РБ, Бисер Манолов - на РБ, Григорий Вазов - на ПФ и Виктор Йоцов - на АБВ. Те бяха изслушани от Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание, където представиха своите намерения и бъдещи действия, ако поемат ръководството на Централната банка. И четиримата претенденти бяха единни, че влизането на България в еврозоната е стратегическа цел и че трябва да се направи преглед на активите на банковата система.

Досегашният гуверньор на БНБ Иван Искров, който подаде оставка, считана от 10 юли, е управител на централната банка от октомври 2003 г. Преди да заеме тази длъжност, той е бил народен представител от 2001 до 2003 г. от ПГ на НДСВ, председател на Комисията по бюджет и финанси, член на Комисията по европейска интеграция и член на Съвместен парламентарен комитет (СПК) България –ЕС. От 1999 г. до 2001 г. е бил изпълнителен директор и член на УС на "Росексимбанк" АД. През периода 1997 г. – 1999 г. е бил изпълнителен директор и член на УС на "Банка ДСК" АД. Преди това от 1993 до 1997 г. е заемал длъжностите експерт, инспектор и старши инспектор в БНБ, управление "Банков надзор".

 


Тагове: БНБ, НС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886