EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дилърът на UBS пледира невинен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дилърът на UBS пледира невинен

mail16:30 | 30.01.2012прегледи 458 коментарикоментари 0


Бившият дилър на UBS Квеку Адоболи ще бъде съден през септември, след като днес пледира невинен по обвиненията, свързани със загубата за над 2 милиарда долара при сделки, за които швейцарската банка твърди, че не са били оторизирани, предаде Reuters.
По делото, което вероятно ще хвърли голяма светлина върху адекватността на управлението на банката и контрола на риска, Адоболи може да получи максимум 10 години затвор, ако бъде oсъден по двете точки за измама и двете за подправяне на отчети. Адвокатът му Пол Гарлик заяви, че Адоболи, който работеше за банката като директор в подразделението за инвестиционно банкиране на UBS в Лондон, ще се опита да си издейства пускане под гаранция преди началото на делото на 3 септември, близо година след задържането му. Адоболи, който е син на бивш високопоставен ганайски служител в ООН, бе арестуван на 15 септември по подозрения в "измама чрез злоупотреба със служебно положение", след като UBS обяви, че неразрешени сделки, сключени от дилър в подразделението й за инвестиционно банкиране, са довели до загуби за около 2 милиарда долара.
Според съобщение, разпространено от банката на 19 септември в Лондон, загубите се дължат на това, че през последните три месеца Адоболи е подправял документи, според които несъществуващи клиенти са купували особен вид ценни книжа - обменни фондове (Exchange Traded Funds). Тези документи са популярен в банковите среди инвестиционен инструмент, който е обвързан с движението на борсовите индекси или курса на група ценни книжа. Загубите доведоха до оставката на бившия главен изпълнителен директор на UBS Освалд Грюбел и реорганизация на инвестиционното подразделение на банката, за да бъде ограничена изложеността й на риск, припомня Reuters.
 


Тагове: UBS, сделка, дилър
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163