EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Дигитализация и свързаност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дигитализация и свързаност

mail13:10 | 23.06.2022прегледи 873 коментарикоментари 0


Двайсет и шест процента от средствата в Плана за възстановяване и устойчивост на България са насочени към дигитализацията. "Проектите са в сферата на уменията, в сферата на подпомагането на бизнеса и в сферата на услугите", каза заместник-министърът на финансите Ивайло Яйджиев по време на Софийски икономически форум III.

В Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени средства за финансиране на малкия и среден бизнес. "Предприятията ще получат около 30 милиона евро подкрепа за базовата дигитализация", каза заместник-министърът.

България е на двадесет и шесто място сред държавите от ЕС по високоскоростната свързаност, а нашата свързаност не достига 50 процента от територията. За селските региони сме на 2 процента покритие с високоскоростен интернет, което е основата за цифровата трансформация. Това каза Биляна Золкова, началник отдел "Международни отношения в информационните технологии и съобщенията" в Министерството на транспорта и съобщенията по време на форума.

Тя открои поредица от нормативни промени както в ресорен закон, така и в Закона за устройството на територията, които ще позволят ускоряване на този процес и в частност за предоставянето на възможност за съкратени процедури при изграждането на високоскоростната инфраструктура, която ще даде желаната за бизнеса и хората електронна свързаност. Золкова акцентира, че в момента България е на едно първите десет места в света по капацитет и бързина на мобилния интернет, но не е толкова добре при фиксирания.

Експертът напомни и за проектите в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост, като за цифрова инфраструктура са предвидени над 1 млрд. лева, а само компонентът с високоскоростни мрежи е за близо 900 млн. лева. Предвижда се също и подобряване на цифровата инфраструктура на държавната администрация и връзката й с общините, както и осигуряване на високоскоростна свързаност в малките, отдалечени и слабонаселени места. По плана се предвижда и модернизиране на мрежата ТЕТРА на МВР, която се ползва при бедствия и аварии, както и за цифровата инфраструктура на пощите.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg