EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Диверсификация на ЯГ за АЕЦ "Козлодуй"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Диверсификация на ЯГ за АЕЦ "Козлодуй"

mail15:10 | 02.12.2023прегледи 1046 коментарикоментари 0


Заместник-министърът на енергетиката Николай Николов участва в Световното ядрено изложение, което се провежда на всеки две години в Париж и обединява водещите сили в областта на ядрената енергетика. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Диверсификацията на ядреното гориво за АЕЦ "Козлодуй", бъдещите проекти за развитие на нови ядрени мощности в България и възможностите за обучение и практика на български студенти по ядрена енергетика в реална среда при водещите световни производители бяха сред основните теми на разговорите на Николай Николов във френската столица.

С президента на "Уестингхаус" Патрик Фрагман бяха обсъдени доставките на свежо ядрено гориво за 5 блок на АЕЦ "Козлодуй". Заместник-министър Николов запозна своя събеседник с напредъка във връзка с намерението на нашата страна за изграждане на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ "Козлодуй". 

В края на миналата година АЕЦ "Козлодуй" ЕАД и "Уестингхаус Електрик Швеция АВ" подписаха договор за доставка на свежо ядрено гориво за 5 блок на атомната ни централа. В средата на 2024 г. се очаква да бъде заредено горивото на "Уестингхаус", като тази година трябва да бъде получен пълният лиценз на ядреното гориво. 

На 22 декември 2022 г. пък АЕЦ „Козлодуй“ и "Фраматом" подписаха споразумение за доставка на свежо ядрено гориво за шести блок на българската централа.

Енергийната политика на България бе централна тема на разговора на Николов с главния изпълнителен директор на френската енергийната компания Е Де Еф (EDF) Люк Ремон. Компанията има желание да участва в българските проекти за развитие както на ядрената енергетика, така и в областта на възобновяемите източници и системи за съхранение на енергия, потвърди той пред българския заместник-министър. В рамките на разговора бе постигната договореност за обмяна на данни и опит между ядрените оператори на двете държави. 

"Фраматом" е заинтересована от участие в бъдещите конкурси за доставка на оборудване извън ядрения остров за 7 и 8 блок, които предстои да се изграждат на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Това беше посочено в разговора на Николов с главния изпълнителен директор на компанията Бернар Фонтана. Френската компания има готовност да сключи договори с български университети, които имат ядрени специалности, за обучение на експерти в своята едноименна академия.

На 25 октомври премиерът Николай Денков в началото обяви, че с решение на Министерския съвет ще започне реализацията на строителството на седми блок на АЕЦ "Козлодуй“.

От Министерството на енергетиката допълват, че във френската столица зам.-министър Николов участва и в годишната среща на държавите от Ядрения Алианс, където централна тема на обсъждането бе Декларацията за тройно увеличаване дела на ядрената енергия. Участниците в Декларацията се ангажират да предприемат действия на национално равнище, за да гарантират, че техните АЕЦ се експлоатират отговорно и в съответствие с най-високите стандарти за безопасност, устойчивост и сигурност. България се присъедини към Декларацията с решение на Министерския съвет от последната седмица. Предстои тя да бъде официално представена в рамките на СОР-28 в Дубай, се посочва още в съобщението.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037