EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Джакарта с нови такси срещу задръстванията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Джакарта с нови такси срещу задръстванията

mail11:20 | 28.12.2010прегледи 644 коментарикоментари 0


В Джакарта от 3 януари се въвеждат нови такси за собствениците на няколко автомобила като част от борбата със задръстванията по улиците, които парализират все повече огромната и пренаселена индонезийска столица, предаде Франс прес.
Новата такса ще бъде пропорционална на броя притежавани автомобили и ще варира от 1,5 процента на стойността на първата кола до 1,75 нас то за втора и до 4 процента за трета кола.
Джакарта заедно с предградията наброява 20 милиона жители и е смятана за един от най-задръстените мегаполиси в Азия най-вече поради липсата на метро. Пътните й артерии могат да бъдат напълно парализирани до 2014 година, предупредиха експерти.
Броят на превозните средства, включително мотоциклетите, почти се е утроил от 2000 година до близо 9,5 милиона, докато в същото време пътната мрежа се е разраснала с по-малко от 1 процент годишно.
След закъснение от няколко години скоро се очаква да започне изграждането на първата линия на метрото.
Правителството от своя страна постепенно ще премахне субсидиите за автомобилните горива от март 2011 година, тъй като представляват голям разход за държавните финанси.
Задълбочаването на проблемите с урбанизацията на Джакарта накара индонезийския президент Сусило Бамбанг Юдхойоно да лансира обществени дебати за това доколко е удачно да се премести столицата. Той предложи три решения: Джакарта да остане
столица, но с мащабни инвестиции в инфраструктурите; промяна на столицата по примера на Бразилия, Анкара или Исламабад; преместване на администрациите, като Джакарта си запази статута на седалище на властта.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg