EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дефицитът може да се върне на нива от 3%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дефицитът може да се върне на нива от 3%

mail09:10 | 09.06.2023прегледи 753 коментарикоментари 0


Може ли при тези икономически условия България да се върне към нива от 3% дефицит на държавния бюджет с цел приемане в еврозоната през 2025 година? Ето какво казва в интервю за БТА доц. д-р Карсен Станчев, председател на Управителния съвет на Института за пазарна икономика, чийто изпълнителен директор е от 1993 до 2006 г.

- Да, няма никакъв проблем. Замразява се ръстът на заплатите в администрацията и на минималната работна заплата, от което се получава спестяване от около 400 млн. лева, или малко повече. Още 500-600 млн. лева могат да дойдат при затваряне на "дупките" по ДДС, получава се милиард.

Програмите за капиталови инвестиции от страна на държавата не могат да се изпълнят изцяло, така че оттам естествено ще дойдат около 4 млрд. лева. Отделно могат да се предприемат съкращения, да се рационализират разходи, без да се засягат общинските бюджети.

Другото нещо е да се даде дългосрочна перспектива, като се удължат договори за концесии. Предоговарянето им ще донесе допълнителни приходи, тъй като повечето са подписани при относително скромни постъпления за концедента. Изключение са тези за злато и полезни изкопаеми, където законодателството е изключително добро. Ако се удължат договорите за концесионирането на плажове, ще паднат и цените за ползването им и ще има повече приходи в дългосрочен план.

Това, което трябва да се направи по пътя към членство в еврозоната, е добре за хората - хубаво е да няма бюджетен дефицит, големи държавни дългове, инфлацията и лихвените проценти да са ниски. Докато това стане, има шанс и Европейската централна банка (ЕЦБ) да заздрави своята политика и да заприлича на работата на Българската народна банка като валутен съвет.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg