EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Дефицит на квалифицирани кадри

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дефицит на квалифицирани кадри

mail09:15 | 10.09.2019прегледи 624 коментарикоментари 0


Очертава се дефицит на квалифицирани кадри със средно образование, констатари министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.
Прогнозите за развитието на пазара на труда сочат свиване на населението в трудоспособна възраст, като се очаква през 2024 година над 4 300 000 души да бъдат в това число. Това изисква нови мерки на пазара на труда, който през тази година бележи рекордно ниски нива на безработица, посочи министърът. По думите му българската икономика е във висока точка с над 75% коефициент на заетост на населението в трудоспособна възраст.
Новите мерки на пазара на труда ще включват активирането на неактивни лица, като фокусът ще бъде не към субсидираната заетост, а към повишаване качеството на работната сила чрез инвестиции в обучение и нови квалификации. Значителен ресурс от програмата за развитието на човешките ресурси ще се насочи в дигитализация.
Един конкретен пример от област. Към момента в област Монтана има незаети 83 учителски места, съобщиха от Регионалното управление по образованието в града. В Професионалната природо-математическа гимназия "Климент Охридски" в Монтана, смятана за едно от двете най-добри средни училища в града и региона, има незаети четири учителски места. Търсят се преподаватели по математика, български език и литература, английски и немски език. В друго престижно училище - Професионалната финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" в Монтана има свободни места за учители по български език и литература, химия, туризъм, по английски и немски език. Професионалната техническа гимназия "Христо Ботев" в Монтана търси учители по математика, музика, немски език и изобразително изкуство. Свободни места има и в други училища в град Монтана, а също и останалите общини на региона. В община Брусарци има недостиг на 10 учители, във Вълчедръм, Берковица и Бойчиновци не стигат по 8 учители и т.н.
Навсякъде са обявени конкурси и се търсят кандидати, уточниха от управлението по образование в Монтана.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg