EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дефицит на жени-учени в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дефицит на жени-учени в ЕС

mail15:00 | 10.04.2013прегледи 514 коментарикоментари 0


Въпреки че делът на жените изследователи в Европа нараства, те продължават да не са представени достатъчно в научните дисциплини и професии. Това е посланието на последното издание на She Figures, публикувано от ЕК. Само 33 % от европейските изследователи, 20 % от професорите и 15,5 % от ръководителите на институции в сектора на висшето образование са жени, съобщи пресслужбата на ЕК.
Европейският комисар по въпросите на научните изследвания и иновациите Мойра Гейгън-Куин заяви: „Въпреки известния напредък през последните години жените в сферата на научните изследвания продължават да са малцинство и по-специално са възпрепятствани от „стъклен таван“ да заемат висши ръководни длъжности. Това е сериозна несправедливост и скандално прахосване на талант. Комисията работи за насърчаване на равенството между половете в своите програми за научни изследвания и за промяна на дълбоко вкоренената институционална култура.“

Според представения доклад делът на жените е около 40 % от всички изследователи в сектора на висшето образование, 40 % в държавния сектор и 19 % в предприятията. Въпреки че във всички сектори техният брой нараства по-бързо в сравнение с този на мъжете (+ 5,1 % годишно при жените спрямо + 3,3 % при мъжете от 2002 г. до 2009 г.), жените изследователи все още се сблъскват с трудности да достигат до ръководни длъжности – средното съотношение между мъжете и жените в научните и управителните съвети в ЕС е две към едно.
През 2010 г. делът на жените студенти (55 %) и висшисти (59 %) е надхвърлял този на мъжете студенти, но жените са били по-малко сред докторантите и завършилите докторантура (съответно 49 % и 46 %). Освен това, изкачвайки се по академичната стълбица, делът на жените сред изследователите с докторска степен на първия етап от академична кариера е 44 % и само 20 % от изследователите на най-високата професионална степен. Недостатъчното представяне на жените е още по-силно изразено в области като точните и инженерните науки.
Насърчаването на равенството между половете е един от основните приоритети, определени от Комисията, при създаването на европейското научноизследователско пространство (ЕНП). Комисията поиска от държавите членки да премахнат бариерите пред наемането и задържането на работа и професионалното развитие на жените изследователи. Тя също така търси решение на проблема с неравенството между половете сред заемащите ръководни длъжности.
 


Тагове: ЕК, жени, учени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg