EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Детски градини-таксите непроменени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Детски градини-таксите непроменени

mail11:40 | 26.08.2011прегледи 764 коментарикоментари 0


Категорично не предвиждаме увеличение на таксата за детските градини заради новата наредба за здравословно хранене. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова.
Столичният градоначалник е получила уверението на директорите на детските градини и районните кметове, че на този етап не се налага увеличаване на парите, които се отделят за храна в детските заведения. Йорданка Фандъкова припомни, че и ръководството на София е искало да бъде въведена тази наредба и я определи като изключително важна за здравословното хранене на децата.
Фандъкова изтъкна, че повечето детски градини и в момента имат четирикратно хранене и така на децата се дават плодове по програмата на земеделското министерство "Училище плод". Столичният кмет каза още, че преди време е правила проверка в детски градини за стойността и качеството на 10 основни продукта от менюто на децата. Така по отношение на стойността в градините в три района на столицата, е имало сериозни амплитуди за 7 продукта. Сред тези райони са "Лозенец" и "Овча купел".
Средно около 2 лева на ден са парите, които се дават за храна на дете в детско заведение.
Йорданка Фандъкова посочи, че тези пари в момента осигуряват изпълнението на всички изисквания за здравословно хранене. Кметът заяви, че Агенцията по храните прави непрекъснати проверки и не е открила проблеми в общинските детски градини. Фандъкова посочи още, че често и директорите на градините връщат продукти, ако не са доволни от тяхното качество.
В началото на тази седмица в Държавен вестник бе обнародвана Наредбата за здравословно хранене на децата от 3 до 7 години, която предвижда повече плодове и зеленчуци вместо сол, захар и мазнини за децата в градините. Правилата на новата наредба трябва да се спазват от всички детски градини, лагери и домовете за деца. Основната цел е да се осигури здравословен начин на хранене на малчуганите и така да се намалят рисковите фактори за възникването на редица заболявания като диабет тип 2, сърдечно-съдови и др. За да бъде здравословно храненето на децата, те трябва да ядат по пет пъти на ден, се предвижда в наредбата.
Освен това в менюто им трябва да има поне по един представител на зърнените храни и картофите, зеленчуците, плодовете, млякото и млечните продукти, месото - птици, риба, яйца. Поне четири пъти в седмицата децата трябва да ядат пълнозърнест хляб, овесени ядки, жито, елда, просо. Във всички тестени и картофени изделия пък трябва да има малко мазнини, сол и захар. Задължително е децата до 5 години да ядат на ден поне по 300 грама зеленчуци и плодове, а до 7 – по 350.
 


Тагове: такси, градини
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg