EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дерипаска инвестира в български имоти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дерипаска инвестира в български имоти

mail13:50 | 20.03.2012прегледи 485 коментарикоментари 0


Олег Дерипаска е първият руски олигарх, сменил полето на инвестиционните проекти от промишления сектор към сектора на недвижимите имоти, според украинското електронно издание www.ei.com.ua. Руският олигарх от украински произход е решил да инвестира солидни суми в български недвижими имоти, се казва в публикацията. Изданието цитира агенция Блумбърг, която коментира, че не е все едно да купиш жилище в България и да стоиш хотел в страната - каквито са намеренията на Дерипаска.
Средната цена на жилищата в България се е понижила с 6 на сто през 2011 година спрямо предходната година, припомня изданието данни на Националния статистически институт.

Дерипаска на Балканите

Както е известно руският олигарх от 2005 година прави опити да инвестира на Балканите, но засега без особен успех. Преди един месец правителството на Черна гора предложи на руските собственици на алуминиевия комбинат КАП, който изпитва сериозни проблеми с дълговете, да откупи предприятието за 1 евро. За оцеляването на завода е нужна държавна субсидия от 22 милиона евро. Общата сума на дълговете на предприятието е 350 милиона евро, от които 130 милиона са взети под гаранция на правителството.
КАП е най-голямото промишлено предприятие в Черна гора. Производствените мощности на завода са около 120 000 тона алуминий годишно. Комбинатът беше приватизиран през 2005 г., когато компанията на руския олигарх Олег Дерипаска купи мажоритарния пакет акции. През 2009 г. компанията на Дерипаска предаде на черногорското правителство 29,36% от акциите си в КАП и 31,82% в мината в Никшич, което представлява половината от акциите, които притежаваше.
Компанията на Дерипаска съобщи, че е готова да продаде дяла си в КАП по справедлива цена, като се отчете и това, че от 2005 г. е инвестирала в КАП и в бокситовата мина в Никшич около 200 милиона евро. Голяма част от тези средства е била изразходвана за покриване на загубите на двете предприятия и фактически за субсидиране на икономиката на цяла Черна гора, заявиха от руската фирма.
Черногорското правителство съобщи, че ще върне на Дойчебанк дълга на КАП в размер 22 милиона евро.

Дерипаска в Австрия

В края на 2010 година Дерипаска реши да изкупи обратно 17 процента от австрийската строителна компания Щрабаг (Strabag SE), за да открие нови възможности в Русия по строителството на олимпийското градче. Компания от групата на милиардера Базов елемент ще изхарчи 373 милиона евро (521 милиона долара) за обратното изкупуване на акциите в най-голямата европейска строителна компания, които Дерипаска продаде по време на световната финансова криза. Той има възможност и за допълнителни 8%. Щрабаг същевременно придоби 26% от руската пътностроителна компания Трансстрой, която е част от конгломерата на Дерипаска.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg