EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Депутатски бисери за цигарите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Депутатски бисери за цигарите

mail13:10 | 17.05.2012прегледи 626 коментарикоментари 0


Тютюнопушенето на закрити обществени места бе забранено от 1 юни, след като депутатите приеха на второ четене промени в Закона за здравето. С 90 гласа „за”, 9 „против” и 8 „въздържали се” цигари вече няма да се палят в обществени помещения, затворени между 4 стени, под и таван.
Преди да бъде одобрен законът, в парламента се проведе дебат на растителна основа. Не стана обаче въпрос за темата с производството на млечни продукти, а за тютюнопушенето и фундаменталния въпрос да бъде ли то забранено на закрити обществени места.
След като вчера депутатът от левицата Любен Корнезов прояви познанията си по орнитология, наричайки себе си „червена птица”, а лидера на РЗС Яне Янев – „безцветна птица”, днес той предложи да бъдат забранени патладжаните. Идеята му не се оказа без резон, след като представи научни факти в защита на тезата си.
„Ако има 100 единици никотин в тютюна, в патладжана те са 120. Тогава дайте да забраним и производството на патладжан и да не го ядем”, призова от парламентарната трибуна Корнезов.
Той приложи и пример от християнските постулати за това как забраните се заобикалят: „Не искам да се връщам много назад, но и този Създателят, който е горе, нали забрани на Адам и Ева да се докосват до райската ябълка”.
В защита на правата и свободите на пушачите, той приложи още медицински и финансови знания. Депутатът от Коалиция за България изтъкна, че няма любител на цигарите, който страда от Паркинсон, а при забрана България ще търпи 230 милиона лева годишни загуби и ще загуби 18 хиляди работни места.
Той заговори и за „новия български ред”: „След промените разделихме народа си на бедни и богати, на сини и червени, сега ги разделяме на пушачи и непушачи”.
Явно думите му не се оказаха разбираеми за управляващите, които настояват законът да бъде приет, тъй като Петър Петров от ГЕРБ попита каква е връзката между тютюнопушенето и фалитите. Според него икономиката съществува със здрава нация.
В неговата защитна позиция застана и съпартийникът му Йордан Андонов, който направи заключението, че тютюнопушенето влияе сериозно върху здравето на човека и може би проблемът на неразбиращите депутати били „увредените им мозъци”.
„Не забелязвам вашият мозък да е по-добър от на останалите”, репликира Ремзи Осман от ДПС.
Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък коментира, че забраната няма да изкорени вредния навик от пушачите, а просто ще ги накара да избягват местата, за които важи забраната.
Независимият Кирил Гумнеров определи забраната като много по-твърда от Хитлеровата, наложена в близкото минало./bTV
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162