EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Депозитите в долари все по - привлекателни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Депозитите в долари все по - привлекателни

mail13:20 | 15.07.2010прегледи 2730 коментарикоментари 0


През месец юни приоритет на банките отново останаха депозитите - тенденция, която остава актуална в продължение на почти година, става ясно от анализ на сайта Моите пари. Според сравнителния анализ на сайта става ясно, че през изминалия месец банките не са направили значителни корекции по потребителските и ипотечните заеми.

 

Срочни депозити


 От анализа за депозитни продукти през изминалия месец бяха отчетени интересни моменти. Единият от тях е, че приближава моментът, в който притежателите на щатска валута имат възможност да реализират по-висока доходност, влагайки спестяванията си на срочен депозит. От началото на кризата депозитите в тази валута не бяха особено предпочитани, дори и избягвани от банките, като това намираше отражение и върху предлаганите лихвите. В резултати част от банките предприеха повишение на предлаганите лихви по депозити в щатски долари. Процесът не е масов, за да бъде очертана ясна тенденция, но индикации за това съществуват, поне и докато долара продължи да поскъпва, спрямо останалите валути.  За разлика от тази валута промените в EUR и BGN бяха отново в негативна посока.
 
Индекс Моите пари

 

През изминалия месец юни индексите на сайта Моите пари за девети пореден месец загубиха от стойността си. Редица предложения по срочни депозити се оказаха с по-ниски лихви, като отново се запази тенденцията за преустановяне на промоционални оферти. Банките, участващи в индексите, предприели промени по тримесечните си депозити не участват с високо относително тегло в него, поради което понижението на стойностите им не беше чак толкова осезаемо.

 

3М депозити - BGN


През изминалия месец едва три от банките, участващи в Индекса промениха офертите си.  Това бяха Пиреос, Алианц и Общинска банка. В резултат на това индекса в BGN се понижи с 1.56 процента спрямо предходния месец, за да достигне 5.00%. Всъщност това понижение е най-ниското от месец декември 2009 г. насам. Това е ясен показател, че тримесечните предложения на банките в BGN са в застой, спрямо промените за предходни периоди. Дали това е индикатор, че лихвените равнища са достигнали естествените си стойности и е настъпил момента, в който доходността ще спре да намалява предстой да узнаем.

3М депозити - EUR


Същите банки, които промениха доходността по тримесечните депозити в BGN, коригираха и предложенията си за този срок в EUR. Интересна тенденция, която беше отчетена през изминалия месец е, че стойността на индекса в EUR се понижи повече, отколкото този в BGN, като беше отчетено понижение от 2.14 процента. Новата стойност на индекса за месец юни вече е 4.00%, което е точно с 1.00 п.п. по-ниска от тази в BGN. Отчетеното понижение обаче е доста по-ниско, отколкото това, на което станахме свидетели през месец май, когато индекса се понижи с четири пъти по-голям размер.

Потребителски кредити без поръчители и Потребителски кредити с поръчители
През изминалия месец нито една банка не предложи новости за своите клиенти по отношение потребителските заеми. Корекции нямаше нито в посока подобряване, нито в посока влошаване на параметри. Логично това поведение на кредиторите запази досегашното статукво и цените на този вид заеми останаха непроменени спрямо май. В следствие на това стойностите и на двата индекса запазиха размерите си съответно на нива 18.73% и 17.18%.

 

Жилищни и ипотечни кредити


През месец юни повечето банки запазват непроменени условията по основните си ипотечни кредити.
Според изчисленията на сайта Моите пари през юни се наблюдава среден ръст от приблизително 4 % на лошите кредити през юни. Средният ръст на лошите потребителски кредити през юни е 4.86%, докато при ипотечните - 4.78%.

 

 

 

Индекс Моите пари

 

Ипотечни кредити – BGN


За разлика от последните 5-6 месеца индексът през юни отбеляза ръст достигайки ниво от 11.09%. Това е първият по-сериозен ръст на показателя от есента на миналата година, от когато всъщност той предимно пада. Основа роля за покачването на индекса изиграват две от банките включени в него и макар да са единствените с влошени параметри, това се оказва решаващо, тъй като именно те притежават най-голяма тежест.
Банка ДСК е едната от двете банки, които влошиха своите предложения. Офертата на банката поскъпна с 5 базисни пункта. Причините са в Закона за потребителския кредит, който засяга и ипотечните такива особено по отношение калкулиране на разходите. Към предложението на банката вече има включени 1.65 лв. месечно от които 1.15 лв. за поддържане на разплащателна сметка, свързана с обслужване на кредита и 0.50 лв. за безкасово плащане на комунални сметки.
УниКредит БУЛБАНК е втората банка, която влоши своите предложения и с което допринесе също индексът да нарасне. Оскъпяването на най-добрата оферта на банката е с 11 базисни пункта и причината за това е по-високите стойности на лихвите през юни. За конкретното предложение завишението на лихвата е с 10 базисни пункта.

 

Ипотечни кредити – EUR


Идентична е тенденцията и при евровите заеми. Индексът и тук расте и достига стойност от 9.45%. банките с корекции отново са същите, както при левовия индекс.
Банка ДСК е първата от двете банки, които влошиха своите предложения. Офертата на банката поскъпна с 5 базисни пункта. Причините са в Закона за потребителския кредит, който засяга и ипотечните такива особено по отношение калкулиране на разходите. Към предложението на банката вече има включени 1.65 лв. месечно от които 1.15 лв. за поддържане на разплащателна сметка, свързана с обслужване на кредита и 0.50 лв. за безкасово плащане на комунални сметки.
УниКредит БУЛБАНК е втората банка, която влоши своите предложения и с което допринесе също индексът да нарасне. Оскъпяването на най-добрата оферта на банката е с 22 базисни пункта и причината за това е по-високите стойности на лихвите през юни. За конкретното предложение завишението на лихвата е с 20 базисни пункта.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg