EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Денят Х за Украйна е днес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Денят Х за Украйна е днес

mail08:15 | 03.12.2013прегледи 652 коментарикоментари 0


В Украйна безредиците и побоите над протестиращи от предишните два дни не се повториха през изминалата нощ. Ситуацията обаче остава крайно напрегната и нито една от страните в конфликта не отстъпва.Десетки хиляди протестиращи скандираха снощи за незабавна оставка на правителството и на президента Виктор Янукович.Очаква се украинският парламент да се събере днес извънредно, за да разгледа исканията на опозиционните лидери. Ще бъде разгледан поискания вот на недоверие към правителството.Междувременно, президентът Янукович заминава днес на посещение в Китай, оставяйки страната си, затънала в криза заради отказа му да подпише Споразумение за асоцииране с Европейския съюз под натиска на Русия.
 

Вчера лидерите на парламентарно представените опозиционни партии в Украйна Арсений Яценюк, Виталий Кличко и Олег Тягнибок поставиха ултиматум на председателя на украинския парламент Владимир Рибак. Те поискаха оставката на премиера Николай Азаров и напуснаха заседанието на помирителния съвет на Върховната рада. Президентът Виктор Янукович обяви, че е готов да подкрепи оставката на правителството, ако парламентът гласува резолюцията за това. Вотът на недоверие ще бъде гласуван днес.

Късно снощи стана ясно,  че президентът праща делегация в Брюксел за подновяване на преговорите за асоцииране на Украйна към ЕС. За Украйна евроинтеграцията не е просто политология, не е прищявка на дадено правителство или президент, тя е предвидена в закона. Това обясни пред NovaNews.bg украинският журналист и политически анализатор Ростислав Мартинюк. Върховната Рада прие закон, в който се казва, че една от целите на външната политика на страната е интегрирането й в Евросъюза, припомни той. Мартинюк допълни, че в тази посока през последните седем години в Украйна са приети много промени в законодателството, нови закани, приложени са инфраструктурни изменения. Присъединяването на Украйна към ЕС се ползва с подкрепа в западната част на страната, в Киев, а като цяло Източна Украйна и Крим са против, отбеляза журналистът. По думите му в южната и югоизточната част на страната има известни колебания, но настроенията са по-скоро в подкрепа на европейската интеграция.

Украинските медии, които са с проправителствена, проруска нагласа, сочат България като пример за това, че Украйна не трябва влиза в Евросъюза, стана ясно от думите на Мартинюк. „Казват: ‘Вижте България - какви проблеми има, на какво ниско равнище е, колко е малка минималната заплата, каква е корупцията и пр.’ Разбира се, не казват нищо за това как се е случило всичко това, нито, че България е по-добре, отколкото беше”.

източници:агенция Фокус, БГНЕС, БТА,БНР, Нова тв


Тагове: Украйна, ден
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg