EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Денков посети газовата връзка със Сърбия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Денков посети газовата връзка със Сърбия

mail17:12 | 08.12.2023прегледи 562 коментарикоментари 0


По-голяма енергийна сигурност за България и за Сърбия и възможност за газификация на населените места в района са само част от ползите от новата междусистемна газова връзка, която инспектираха министър-председателят акад. Николай Денков и министърът на енергетиката Румен Радев.

Край Калотина двамата посетиха съоръженията на газоизмервателната станция, като на място изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов ги увери в готовността на проекта. 

„Благодарение на газопровода България получава достъп до източници на газ от Западна Европа по изцяло нов маршрут“, посочи премиерът акад. Денков пред представителите на медиите.

По думите на министър-председателя страната ни вече има много по-добра енергийна свързаност, което означава повече възможности и по-силни преговорни позиции за България, както и повече конкуренция в региона.

„Това е станция, от която не просто се подава газ към Сърбия, тя е двупосочна и ако се наложи, България също може да получава газ“, изтъкна акад. Денков. Капацитетът за пренос е 1,8 млрд. м3 природен газ годишно. Наред с това Сърбия получава достъп до терминалите за втечнен природен газ в региона и до Южния газов коридор.

Междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS) е с обща дължина от 170 км с трасе от гр. Нови Искър в България до гр. Ниш в Сърбия. На българска територия инфраструктурата включва 62 км газопровод и съпътстващи съоръжения – очистни съоръжения, кранови възли, газоизмервателна станция, газопроводни отклонения и автоматични газоразпределителни станции до градовете Сливница и Драгоман. 

Важността на проекта за енергийната сигурност в Югоизточна Европа е потвърдена от Европейската комисия чрез присъждането на статут на „проект от общ интерес за ЕС“. С решение на Министерския съвет инфраструктурата на българска територия е обявена за национален обект и за обект с национално значение.

IBS е в синергия с проектите за развитие на газовата инфраструктура в региона – терминали за втечнен газ, в т.ч. терминала в Александруполис, разширението на подземното газово хранилище „Чирен“ и изграждането на нови и разширяването на съществуващи газопроводи.

IBS е важен инструмент за постигане на целите за диверсификация на доставките и повишаване на сигурността на снабдяването на природен газ както за България и Сърбия, така и за останалите страни в региона, благодарение на съществуващата инфраструктура в двете страни – междусистемни връзки и газохранилища.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg