EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Денис Абът: България не е лошият ученик

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Денис Абът: България не е лошият ученик

mail20:00 | 25.08.2009прегледи 1364 коментарикоментари 0


Атанас Матев, БТА
България далеч не е най-лошият ученик в европейския клас и при това сега знае какво трябва да прави, за да бъде още по-добър ученик, заяви за БТА Денис Абът, говорител по въпросите на регионалната политика в Европейската комисия.
Вчера той съобщи, че комисията не е одобрила четири доклада за "съответствие" връзка със седемте оперативни програми, по които България  трябва да получи от Европейския съюз около 6,9 милиарда евро  за периода 2007-2013 г.
България не е най-лошият ученик, защото други страни в съюза още не са внесли 32 доклада за "съответствие" на програмите, а България знае какво трябва да прави, тъй като причините да не бъдат одобрени четирите доклада са съвсем ясно очертани, каза той.
От общо седем програми за България в момента са отхвърлени докладите за"съответствие" по четири от тях, докладът по една е в процес на анализиране, а по две - "Околна среда" и "Регионално развитие", докладите още не са внесени или не са внесени в преработен вид, уточни говорителят.
Според Денис Абът сега най-важното е в България да заработи компютърната информационна система за управление и контрол  за изпълнението на оперативните програми, каквато трябва да има във всяка страна членка на Европейския съюз.
Това не означава, че системите за управление и контрол на оперативните  програми трябва да бъдат еднакви във всички страни от съюза, но целта на всички такива  системи е да създават  сигурност, че отпусканите по оперативните програми средства се харчат  коректно и ефективно, че европейските фондове се използват в интерес на гражданите, че чрез тях се създават работна заетост и условия за икономически растеж, изтъкна той.
Сигурен съм, че в България това ще бъде постигнато. Ако проблемът бъде решен по отношение на една от програмите, значително ще се увеличат шансовете всички останали  за страната ви да бъдат одобрени, подчерта той.
Като отново посочи, че няма да се иска възстановяване на досега изплатени авансово  средства по оперативните програми за България, Денис Абът отбеляза, че не вижда риск страната ни да загуби европейски пари.
По принцип усвояването на средства по оперативните програми става до три години след одобряване на докладите за "съответствие" по тях. С други думи, България разполага с 16 месеца, до края на 2010 г., одобряването да бъде постигнато. След като са известни проблемите, не мисля, че това ще отнеме толкова дълго време, подчерта той.
Единственият риск България да загуби европейски средства е, щом започне финансирането по оперативните програми след одобряването на докладите за "съответствие", в Европейската комисия да бъдат представени лоши проекти с искане за плащания. Такива могат да са  проекти, в които не са спазени условията за обявяване на обществени търгове или в които е открита измама.
Но това важи за всички страни членки на Европейския съюз, отбеляза  Денис Абът.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg