EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Делът на ВЕИ недостатъчен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Делът на ВЕИ недостатъчен

mail06:35 | 14.06.2019прегледи 635 коментарикоментари 0


Европейската сметна палата представи доклад, в който заключава, че ЕС трябва да предприеме повече действия за производство на ток от вятърна и слънчева енергия.
Въпреки повишението на дела на придобитата от вятър и слънце енергия от 2005 година, след 2014 г. се наблюдава забавяне. Европейската комисия следва да призове държавите в ЕС да организират търгове за разпределяне на допълнителни възможности за производство на ток от възобновяеми източници (ВЕИ) и да насърчават участието на гражданите. Половината държави в ЕС ще се сблъскат със значителни трудности в опитите да изпълнят поставените цели за 1/5 дял на възобновяемите източници до 2020 г. при производството на енергия за отопление, охлаждане и за превози, се посочва в документа.
Между 2005 г. и 2017 г. производството на възобновяем ток в ЕС се е удвоило от около 15 на сто до почти 31 процента. Вятърната и слънчевата енергия съставляват най-големият дял в производството на ток от ВЕИ, а разходите за това производство намаляват, се допълва в доклада. Документът е изготвен на основата на проверки на палатата в Германия, Гърция, Испания и Полша.
Според доклада първоначалните схеми за подкрепа на производството на чиста енергия често са били свръхсубсидирани, което е довело до по-високи цени на тока или увеличен недостиг в държавния бюджет. След 2014 г. държавите в ЕС са намалили помощта, за да ограничат тежестта върху потребителите и националните бюджети. Доверието на инвеститорите е намаляло и пазарът е забавил развитието си.
Обявяването на търгове за разпределяне на допълнителни възможности за производство на енергия от ВЕИ, за определяне на тръжната цена и за насърчаване на участието на гражданите в "зелената икономика", е от изключително значение за увеличаване на инвестициите. Необходими са още усилия за подобряване на условията за участие на пазара на ВЕИ, включително за преодоляване на ограничаващите правила за териториално устройство, продължителните административни процедури и недостатъците на мрежата, гласят заключенията на проверяващите.
Към 2017 г. половината от държавите в ЕС се доближават до постигането на целите за ВЕИ до 2020 г., но при останалите държави ще бъдат необходими много повече усилия. Прилаганите правила не осигуряват навременно отчитане на напредъка в използването на ВЕИ, а ЕК няма правомощия да предприеме необходимите мерки.
ЕСП препоръчва на ЕК да се насочи към преодоляването на изоставането в изпълнението на целите за 2020 година; да опрости процедурите и да намали сроковете за предоставяне на статистическите данни; да подготви достатъчно действия и насърчаване на инвестициите в развитието на енергопреносните мрежи; да наблюдава събитията в тази област по-добре.
От 2005 г. до 2017 г. производството на ток от вятърна и слънчева енергия в ЕС се е увеличило съответно с 400 на сто и 8000 процента. От 2007 до 2020 г. ЕС е отпуснал около 8,8 млрд. евро за проекти в областта на ВЕИ, включително около 972 млн. евро за вятърна енергия и 2,9 млрд. за слънчева енергия. За 2021-2027 г. ЕК предлага около 71,8 млрд. евро за действия в подкрепа на целите в областта на опазването на природата, се посочва в съобщението на палатата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg