EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Делът на ВЕИ в България и ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Делът на ВЕИ в България и ЕС

mail07:30 | 30.11.2017прегледи 11082 коментарикоментари 0


На 28 ноември комисията по енергетика в ЕП гласува по промени в директивата за възобновяемата енергия, които включват амбициозни цели за производството от „зелени“ източници - слънце, вода, вятър, биомаса. Заложени са и нови принципи за финансова подкрепа на подобни енергийни проекти.

Европа вече е извървяла дълъг път в тази насока. Според настоящите правила до 2020 г. 20% от енергийното потребление в ЕС трябва да идва от възобновяеми източници. За да се постигне общата цел, са формулирани и национални цели. Както показва таблицата по-долу, повечето страни в ЕС са достигнали или са на път да достигнат целите си за 2020 г.

Комисията сега предлага нова цел за целия ЕС от 27% за 2030 г. Това предложение се основава на споразумение между държавните ръководители от 2014 г. Някои депутати обаче смятат, че Европа има потенциал да постигне повече.

Авторът на позицията на ЕП по промените в директивата за възобновяемата енергия Хосе Бланко Лопес (С&Д, Испания) заяви: „Ние искаме Европа да има правна рамка, която да устои на изпитанието на времето и която да насърчава развитието на възобновяемите източници на енергия и да спомага за прехода в енергетиката. Затова мисля, че трябва да бъдем по-амбициозни.“

Дял на енергията от възобновяеми източници (в % от брутното крайно потребление на енергия)


Тагове: ВЕИ, ЕС, България, дял
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg