EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Делото на ЕК срещу България за боклука – отложено

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Делото на ЕК срещу България за боклука – отложено

mail18:45 | 11.09.2009прегледи 432 коментарикоментари 0


В състава на българската правителствена делегация, която бе на работно посещение в Брюксел, министърът на околната среда и водите Нона Караджова проведе срещи с еврокомисаря за околната среда Ставрос Димас, с комисаря за регионална политика Павел Самецки и с генералния директор на Генерална дирекция "Регионална политика" към Европейската комисия (ЕК) Дирк Анер.
На срещата с еврокомисаря за околната среда министър-председателят Бойко Борисов представи напредъка на страната за краткото време от началото на мандата за решаване на въпросите, свързани с управлението на отпадъците на Столична община. Този напредък е оценен високо от ЕК. Ще бъде предложено на Колегиума на комисарите, предвиден за 1 октомври тази година, въпросът да бъде решен в положителна посока за България, което означава, че е силно вероятно съдебното дело да бъде отложено за определен период от време, в който въпросът да бъде окончателно решен.
Изграждането на завод за отпадъци на София категорично ще бъде финансирано. На срещата с г-н Димас, г-н Самецки и г-н Анер бяха обсъдени не само бързите стъпки, които бяха предприети за решаване на въпроса за завода за отпадъци в София, а въобще за изграждане на всички регионални системи в страната. Беше подчертан фактът, че едно от първите постановления, което правителството прие, е за финансово осигуряване на цялата система за третиране на отпадъците в страната.
С представителите на администрацията в Брюксел бяха коментирани предприсъединителните фондове ИСПА и оперативната програма "Околна среда". Беше заявено, че европейските и националните финансови ресурси ще се концентрират върху постигане на най-приоритетните за България цели - изграждане на
регионалните системи за отпадъци и големите пречиствателни станции за отпадъчни води. "Беше заявен анализът, който ние в момента задълбочено правим по отношение на рисковите по ИСПА проекти. Имаме увереността, че след като представим този анализ до края на месец септември, ще вземем най-добрите решения съвместно с нашите партньори. А що се отнася за сроковете, вярваме, че ще имаме удължението и ще можем да оползотворим почти максималния процент от средства по ИСПА", посочва министър Караджова.
Няма да бъдат замразявани или пренасочвани към други страни средства по Оперативна програма "Околна среда".  "За нашите партньори от ЕК е важно ние да изразходим средствата за полезни проекти. Вече правим това. В момента разработваме много подробни планове с ясни критерии, правила и процедури, което беше
изключително високо оценено от Комисията и няма никакъв риск за спиране на оперативна програма "Околна среда", категорична е министър Караджова.
"Основната цел на срещата беше да влезем в активен диалог с нашите партньори от ЕК и да покажем добра воля за разумно оползотворяване на средствата, насочени за България. За мен всъщност това беше и най-важната цел на посещението в Брюксел.
От една пълна затвореност към нашите партньори от ЕК да минем към откритост, към предвидимост на нашите действия. Ние не желаем да крием проблемите, а да ги поставим открито на масата, да покажем какво сме започнали да предприемаме и да получим увереността и подкрепата, че вървим в правилна посока. Това беше потвърдено и смятам, че е най-големият успех от визитата", обобщава министърът на околната среда и водите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1055