EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Делото "Ковачки" днес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Делото "Ковачки" днес

mail15:40 | 28.10.2010прегледи 2804 коментарикоментари 0


Софийски градски съд (СГС) заплаши да глоби директора на НАП – София с 500 лв. Глобата ще бъде наложена, ако от НАП – София не изпратят две справки декларации за фирми по делото "Ковачки".
СГС ще изпрати писмо, в което ще изиска от НАП – София да изпрати справките декларации на фирмите "Марк 2000" ООД и ЕТ "Христо Атанасов". Тези справки са били изискани преди повече от месец, но не постъпила никаква информация за тях от НАП – София. Това бе и една от причините делото срещу енергийния бос Христо Ковачки да бъде отложено. То ще продължи на 29 ноември. За тогава съдът назначи допълнителна задача на графологичната експертиза. Тя трябва да установи дали подписите в справките декларации и пълномощните са подписани от Христо Ковачки. Днес стана ясно, че част от вещите лица са отказали да подготвят експертиза по делото срещу Христо Ковачки.
БГНЕС припомня, че в средата на август миналата година бизнесменът Христо Ковачки беше обвинен за данъчни задължения за близо 16 милиона лева, съобщи заместник градският прокурор на София Божидар Джамбазов. Той уточни, че става дума за данъчни престъпления в особено големи размери, за което се предвижда затвор от 3 до 8 години. Престъпленията са извършвани през 4 фирми, които са еднолична собственост на Ковачки. Това са ЕТ "Щайн - Христо Атанасов", "МАХ-2003" ЕООД и "Данесто" ЕООД, които са еднолична собственост на Ковачки. Последната фирма е "Ню партнерс" ЕООД, която е с реално упражнявана дейност животновъдство - отглеждане на прасета, зайци, пилета, кокошки. Дружеството има капитал в размер на 5000 лева, чийто едноличен собственик пък е фирмата "Ел Ем Импекс" ЕООД. Тя контролира дейността на още десетина фирми на енергийния бос, където той е съдружник заедно с Никифор Вангелов. При разплитането на далаверата разследващите установяват, че фирмите са продавали помежду си, а държавата им е възстановявала ДДС, показват финансовите експертизи по делото. От прокуратурата са проверявали множество сделки на енергийния бос, свързани предимно с продажбата на машини и оборудване. Бизнесменът препродавал съоръженията на свои фирми, като след всяка сделка е теглел ДДС. Така Ковачки е ползвал данъчен кредит и се е облагодетелствал. Една от фирмите на бизнесмена е успяла да дръпне 10 млн. лв. ДДС от държавния бюджет. Това показва експертиза, която вече е приложена по делото. Престъпната схема, измислена от Ковачки, много наподобява друга, използвана от бизнесмена Марио Николов. В момента той е подсъдим по дело за присвояване на 7,5 млн. евро по програма САПАРД. Николов е разследван и за кражба на ДДС. Схемата му е действала чрез закупени стари машини за месопреработване, които се прехвърлят през верига от фирми, като източеният ДДС е за 40 млн. лева.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg