EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Делойт: Три български фирми в „Technology Fast 50”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Делойт: Три български фирми в „Technology Fast 50”

mail06:31 | 26.11.2020прегледи 887 коментарикоментари 0


Делойт Централна Европа обявява резултатите от класацията за най-бързо развиващи се технологични компании за 2020 г. „Technology Fast 50”. Три български компании се класират сред финалистите в основната категория на конкурса.

Ето какви са основни изводи на доклада:

•             Българските Корс Дот ООД, Сторпул Сторидж АД и КлаудКарт АД се класират съответно на 13-то, 46-то и 50-то място в основна категория Fast 50 за 2020 г.

•             Ендуросат АД и Нотолитикс ООД са отличени в категория „Изгряващи звезди“

•             В специалната категория „Въздействащи звезди“ намират място КлаудКарт АД, Ескрео и Ендуросат АД.

•             Полският Packhelp S.A. оглавява класацията в основната категория Technology Fast 50 за 2020 г. с ръст от 9 077% за периода 2016-2019 г.

•             Средният темп на растеж на участниците в програмата CE Fast 50 е 1,460% (2016-2019).

•             84% от компаниите в Technology Fast 50 за 2020г. участват за първи път в класацията

•             Компании от 9 държави са представени в основната класация на Fast 50, включително 3 компании от България.

•             Софтуерните компании отново доминират в класацията, като се включват с 30 участници (в сравнение с 31 за 2019 г.).

•             Секторът на медиите и развлеченията включва над 20% от компаниите в класацията (11 от общо 50).

Престижната регионална класация на Делойт за  бързо растящи компании в технологичния сектор се провежда за 21-ва поредна година, като в нея участие взимат комапнии от България, Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Косово, Латвия, Литва, Северна Македония, Молдова, Черна гора, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения.

Фактът, че 42 от компаниите в Deloitte Technology Fast 50, тази година участват за пръв път, ясно показва, че регионът е център на иновативни и креативни млади фирми, които оформят бъдещето. 8 от тях бяха отличени в категория “Изгряващи звезди“ през 2019 г. (специалната ни категория за бързо развиващите се компании, които все още не са достатъчно зрели, за да бъдат включени във Fast 50). Това също свидетелства за доброто здраве на технологичния сектор в региона, тъй като компаниите, които са започнали дейността си само преди няколко години, правят скок към утвърждаване на бързо развиващ се бизнес.

 

Докладът, който класира и профилира 50-те най-бързо растящи технологични компании в региона, посочва полската Packhelp като най-бързо разстящата сред всички със среден темп на растеж между 2016 и 2019 г. от 9077%. Packhelp разработва решение, което дава на бизнесите достъп до маркови опаковки по поръчка с минимално въздействие върху околната среда. Компанията използва патентована технология, за да създаде това, което нарича „най-добрият редактор на опаковки с възможност за уеб, позволяващ на клиентите да проектират и визуализират своите решения за опаковане с пълна точност“.

Класацията в България

В България тази година имаме цели 3 компании във финалното класиране. Корс Дот ООД, Сторпул Сторидж АД и КлаудКарт АД се нареждат съответно на 13-то, 46-то и 50-то място в основна категория Fast 50 за 2020 г.

На челното 13-то място се класира Корс Дот ООД с 1336% ръст на приходите за периода 2016 – 2019 г. Компанията предоставя на клиентите експертни съвети за най-добрите налични възможности за обучение за технологии и бизнес умения. За разлика от традиционните обучителни компании с фиксирани учебни програми и ограничен капацитет за доставка, тяхното решение има неограничен обхват на технологии, местоположения и методи за доставка. Корс Дот предлага решения, доставени от опитни обучители, сертифицирани във всички основни и нишови Dev, DevOps и ИТ технологии, включително доставчици като Microsoft, AWS, Google, IBM, Cisco, Citrix, VMware, Juniper и др. Основният продукт на компанията е Instructor Hub - най-голямата платформа за сертифицирани технически обучители на свободна практика в Европа с повече от 3200 регистрирани професионалисти.

46-та в класацията е Сторпул Сторидж АД с 541% растеж на приходите.  Компанията е едно от най-бързите решения за софтуерно дефинирано съхранение (SDS) на ниво блок на българския пазар. Техният продукт се използва от публични и частни производители на облаци - предприятия, телекомуникации, MSP, SaaS, доставчици на облак и хостинг и други. Предлага се като софтуер, плюс напълно управлявана услуга, която трансформира стоковия хардуер в бърза, високодостъпна и мащабируема платформа за съхранение на данни.

Със своя изчерпателен набор от функции за управление на данни, софтуерно дефинираното решение за съхранение на Сторпул надхвърля възможностите на другите продукти за съхранение. Основните области на конкурентно предимство включват неговото съхранение и производителност на приложенията, лекота на използване, ъптайм, гъвкавост, безпроблемна мащабируемост и силна поддръжка на клиенти. Това позволява на клиентите на компанията да ускорят своите натоварвания и приложения до 50 пъти и да постигнат 100% ъптайм.

КлаудКарт АД разработва нов глобално насочен проект SaaS в областта на електронната търговия, носещ същото име име като марката - „CloudCart“ - цялостна платформа за електронна търговия, подобрена от маркетинга. Идеята на CloudCart е да бъде професионално решение от висок клас за създаване и поддържане на онлайн магазини, което се използва от непрофесионални търговци, желаещи да стартират и развият своя онлайн бизнес. Основната цел на CloudCart е да подобри и улесни процеса на управление на онлайн магазини, като всъщност помага на онлайн търговците да се съсредоточат върху това, което правят най-добре: създаване, снабдяване и продажба на техните продукти и услуги онлайн. Основната стратегия на CloudCart за постигане на тази цел е да предостави  всички необходими инструменти, необходими за воденето на успешен онлайн бизнес. Компанията попада на 50-то място в класацията на „Technology Fast 50”.

Специални категории

„Изгряващи звезди“

Категорията "Изгряващи звезди" съществува, за да отличи стартиращи бизнеси с бърз растеж, които имат шанс да се класират в основната категория на класацията след години.

По-голямата част от компаниите в тази категория (23 от 25) са нови в класацията на „Изгряващите звезди“ през 2020 г. Фирмите, представени в тази категория, са от Чехия, Полща, Босна и Херцеговина, България, Косово, Хърватия и Словакия. Първо място заема компания, обслужваща финтех сектора - FTMO (FF Trader s.r.o.) от чешка фирма, с темп на растеж от 2,356%. FF Trader s.r.o. разработва онлайн платформа за обучение FTMO за търговци на финансови пазари. Платформата е изградена, за да обучи клиентите за правилните техники за управление на риска и да ги мотивира да бъдат дисциплинирани в търговията. За тези, които преминат успешно оценяването, FF Trader предлага атрактивно сътрудничество със собствената си търговска компания.

Бъларските Ендуросат АД и Нотолитикс ООД са съответно на 11 и 19-то място с ръст на приходите 405% и 207%.

Ендуросат е една от най-бързо развиващите се космически компании в Европа, предоставяща решения за глобалния космически пазар. Компанията е основана през 2015 г., като до края на  2016 г. екипът проектира първите си сателитни системи. През второто тримесечие на 2018 г. те старртират със своите усъвършенствани комуникационни и силови модули. В края на същата година броят на клиентите, които компанията подкрепя в техните космически начинания, възлиза на 50.

НОТО е основният продукт на българската компания Нотолитикс ООД, основана през 2015 година. Той представлява софтуерна платформа от последно поколение предназначена за мониторинг в реално време на финансови и/или нефинансови трансакции. Целият професионален опит на основателите на компанията в областта на превенцията на измами е вложен в платформата и осигурява регулаторното съответствие с нормативната рамка и помага за контрол върху оперативния риск във финтех индустрията.

„Въздействащи звезди“

Тази година ние от Делойт издигаме на нови висоти ангажимента си да признаем компании, които са вдъхновени от това да окажат положително влияние върху бизнеса, околната среда, обществото и служителите си. Ето защо стартирахме нова категория в програмата „Въздействащи звезди“, която изрично отличава онези компании, които имат ясно етично измерение в основата на своя бизнес модел.

Отново 3 български компании намират признание в тази категория: Ендуросат АД, КлаудКарт и Ескрео. Техният принос е особено важен в ситуации като кризата с COVID-19, в която целият свят обръща поглед не само върху технологиите и технологичните решения, но и върху влиянието на компаниите върху обществото като цяло.

Основната категория

Компаниите трябва да отговарят на редица критерии, за да бъдат одобрени за основната класация на Fast 50:

•             Реализираните им годишни приходи да бъдат в размер на минимум 50 000 евро за 2016, 2017, и 2018 и 100 000 евро през 2019;

•             Седалището им да се намира в държава от Централна Европа (България, Албания, Босна и Херцеговина, Чехия, Литва, Латвия, Естония, Унгария, Косово, Северна Македония, Молдова, Черна гора, Полша, Румъния, Сърбия, Словения, Словакия);

•             Компанията да разработва собствена технология или да отделя значителни средства за научноизследователска и развойна дейност;

•             Да притежават фирмена структура, която изключва филиали с мажоритарна собственост на чуждестранни стратегически компании.

След това победителите се избират чрез класиране на база на ръста на приходите им за четирите години от 2016 до 2019.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg