EUR 1.9558
USD 1.8652
CHF 1.9355
GBP 2.2875
CNY 2.7818
you tube
mobile version

Дело на ЕС срещу Китай за патенти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дело на ЕС срещу Китай за патенти

mail18:45 | 22.02.2022прегледи 783 коментарикоментари 0


Европейският съюз (ЕС) започна дело срещу Китай в Световната търговска организация (СТО) заради ограничаване на възможността на европейски компании, работещи на китайския пазар, да се обръщат към чуждестранни съдилища, за да защитят своите патенти. Това съобщи ДПА, позовавайки се на съобщение на Европейската комисия.

Особено засегнати са телекомуникационните компании като "Ериксон" (Ericsson) и "Нокиа" (Nokia), които притежават права върху ключови технологии като мрежите от пето поколение (5G). 

Европейската комисия заяви, че Китай ограничава компаниите от ЕС "да защитават правата си, когато техните патенти се използват незаконно или без съответното  обезщетение" например от китайски производители на мобилни телефони.

Ако притежателите на патенти се обърнат към съдилища извън Китай, те често стават обект на значителни глоби. Тази практика ги притиска да уреждат лицензионни такси под пазарните цени, добави комисията.

През август 2020 г. Върховният съд на Китай реши, че китайски съдилища могат да забранят на притежатели на патенти да се обръщат към чуждестранни съдебни органи в защита на патентните си права. За нарушаване на подобно разпореждане може да бъде наложена  дневна глоба от 130 000 евро (147 540 долара). 

"Тази китайска политика е изключително вредна за иновациите и растежа в Европа, като на практика лишава европейските технологични компании от възможността да упражняват и прилагат правата си, даващи им технологично предимство", каза Европейската комисия, цитирана от ДПА.

Консултациите за уреждане на спорове с Китай са първата стъпка в процедурите на СТО. Ако Пекин откаже консултациите или ако те не доведат до "задоволително решение", ЕС може да отнесе случая до арбитражен комитет, което да доведе до ответни мерки като наказателни мита върху китайския внос. 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg