EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дело за доставка на 42 пожарни за МВР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дело за доставка на 42 пожарни за МВР

mail18:00 | 18.10.2011прегледи 1317 коментарикоментари 0


Посолствата на Австрия и Полша са запознати със скандала около обществената поръчка за доставка на 42 пожарни за МВР. Не е изключено на делото да присъстват и представители на посолствата, съобщи БГНЕС. Делото ще се глeда по същество утре от тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС). Началото на заседанието е обявено за 14 часа в зала 1. Делото е образувано по жалба на фирмата класирана на второ място. То е срещу решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Пред антимонополния орган фирмата обжалва решението на МВР за избор на фирма. КЗК обаче оставя без уважение жалбата, като се произнася само след едно единствено заседание по случая. Преписката се разглежда на 30 август и още същия ден КЗК излиза с решение. Комисарите твърдят, че не могат да се произнесат за истинността на представените документи в процедурата, тъй като това е въпрос на друг вид производство, по което КЗК няма правомощия.
Както БГНЕС съобщи по – рано днес Министерството на вътрешните работи на Цветан Цветанов е готово да даде над 8 милиона лева на фирма, която не изпълнява собствените му изисквания. За случая е сезирана и Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.
След два неуспешни опита да проведе обществена поръчка за доставка на 42 оборудвани пожарни автомобили, през март тази година МВР стартира трета поредна поръчка, а на 29 юни зам. министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев определи чешката фирма "СПС-ВКП" ООД за изпълнител на поръчката, тъй като е предложила най-ниската цена, а именно 8 794 320 лева.
Парите за автомобилите, които ще работят с вода и пяна са по проект "Модернизация на структурните звена на НСПБЗН-МВР в Столичния агломерационен ареал и агломерационните ареали на шестте най-големи града - Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора", финансиран по схема за безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за ограничаване и предотвратяване на рисковете и щетите от пожари в градските агломерационни ареали".
Фирмата заявява, че отговаря на всички изисквания, заложени в техническата спецификация, зададена от МВР. Дори има хидравличен помпен агрегат с необходимата мощност от 2,2 kW. Проста справка за производителя на въпросния агрегат показва, че точно този е с мощност 1,9 кW и не отговаря на изискванията. Освен това липсва и част от изискваната от МВР подробна информация за останалата част от оборудването. Въпреки това от МВР приемат, че всички документи са налице и са изрядни и решават да подпишат договор с фирмата.
Куриозното е, че още в указанията до участниците в обществената поръчка министерството ясно пише, че от участие в процедурата се отстраняват оферти, които са непълни или не отговарят на предварително определените условия. Най-често хидравличен помпен агрегат се използва при тежки катастрофи когато се налага да се режат ламарини за да се спасят затиснатите хора.
За случая са сезирани и Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ и Софийската градска прокуратура, а информацията за него е изпратено и лично до премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Цветан Цветанов, министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.
 


Тагове: дело, МВР, пожарни
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4143