EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Декларация Борисов-Бок до ЕК за Дунав мост 2

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Декларация Борисов-Бок до ЕК за Дунав мост 2

mail17:06 | 26.02.2010прегледи 940 коментарикоментари 0


Премиерът Борисов обяви след среща с румънския си колега Емил Бок, че България и Румъния приемат съвместна декларация до ЕК за удължаване срока на финансовия меморандум по ИСПА, чрез който се финансира голяма част от строителството на Дунав мост II – Видин-Калафат”. „Призоваваме Европейската комисия да удължи до 31.12.2011 г. срока за допустимост на разходите за всички проекти на България и Румъния, одобрени в периода 2000-2006 г. по програма ИСПА”, гласи Декларацията. „Апелираме към ЕК да предостави на България и Румъния възможност за удължаване до 31.12.2012 г. на срока за допустимост на разходите на големи проекти, одобрени за периода 2000-2006 г., на стойност над 100 млн. евро. От възможност за удължаване на срока биха могли да се ползват и проектите, изпълнявани чрез Кохезионния фонд, одобрени в периода 2004-2006 г., за всички негови страни-бенефициенти. Удължаването на срока за допустимост на разходите ще доведе до успешна реализация на целите на Кохезионния фонд на ЕС, като инструмент на европейската регионална политика на Европейския съюз, с оглед на ефективно изпълнение на инфраструктурни проекти с национално стратегическо и общоевропейско значение със значителни ползи в икономически, социален план и в областта на околната среда”, пише още в документа.
„Надявам се на положителен отговор от страна на г-н Барозу и на колегите от Европейската комисия, искрено вярвам, че ще оценят това, че България и Румъния имат нови правителства. Нямаме никаква вина, че предишното управление е пропиляло времето, през което е можело да бъдат усвоени средствата. Истински се надяваме да разберат, да видят нашата амбиция, да видят нашия прагматизъм, експертното ни отношение към проблемите, желанието ни съвместно да обединим потенциала си, но да успеем да усвоим парите, които Брюксел е заделил за Румъния и България”, заяви премиерът Борисов.
Румънският министър-председател изрази надежда, че не е късно за такова решение от страна на ЕК и че решението е в интерес на двете страни. „Ние ще направим всичко възможно средствата да бъдат използвани по установения график”, допълни г-н Бок.
По време на срещата между двамата министър-председатели беше обсъдена идеята за изграждане на нови мостове по протежението на р. Дунав, както и за инвестиции в областта на проектиране и построяване на водноелектрически централи на територията на двете страни.


 


Тагове: мост, Дунав, ИСПА
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039