EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ДЕИ приватизирана на три етапа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ДЕИ приватизирана на три етапа

mail14:00 | 17.05.2013прегледи 390 коментарикоментари 0


Гръцката Национална електрическа компания (ДЕИ) ще бъде приватизирана на три етапа. Това обяви пред националната телевизия НЕТ говорителят на правителството Симос Кедикоглу. Първият етап ще бъде свързан с разделяне на собствеността на оператора на електроенергийната система, вторият се отнася до създаването на нова електрическа компания, а третият - до приватизацията на компанията-майка.
Говорителят каза, че част от персонала на електрическата компания ще бъде преместен в новата компания и увери, че няма да има съкращения на хора. Съгласно плана, приватизацията на електрическата компания трябва да бъде осъществена в срок от три години. Дотогава се предвижда да се водят консултации, за да се изберат най-добрите решения с оглед формирането на най-приемливата за обществото цена на предлаганата електроенергия. Симос Кедикоглу изтъкна, че има много голям интерес от големи играчи на международната енергийна шахматна дъска.
Въпросните три етапа от приватизацията на електрическата компания предвиждат 34 % от контрола върху енерго-разпределителни мрежи да се упражнява от държавата, която ще има и правото да се намесва, нова компания да движи 30% от услугите на ДЕИ, а останалите 70% да останат в ДЕИ.

Правителственият говорител уточни, че ще има повече от две фирми, които ще занимават с производство, а въпросът за това колко да са енерго-разпределителните дружества ще бъде решен от пазара. Националната електрическа компания (ДЕИ), която е включена в приватизационната програма на правителството, е силно задлъжняла и е изправена пред сериозен недостиг на парични средства, което налага тя да намери финансиране. ДЕИ произвежда 69% от електричеството и осигурява продажбата на 92% от консумираната в Гърция електроенергия.БТА
 


Тагове: ДЕИ, Гърция
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4191