EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Дегустация на фермерски храни в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дегустация на фермерски храни в София

mail08:21 | 09.10.2016прегледи 756 коментарикоментари 0


Фермерски храни от Натура 2000 зони в Западен и Централен Балкан ще са хит и на второто издание на Феста на фермерските пазари, който ще се състои на 9 октомври (неделя)  от 11 до 19 часа в парка „Заимов“ в София. Традиционно ще има участници от фермерските пазари, които се провеждат в цялата страна - от Пловдив, Варна, Бургас, Добрич, Русе и др.

И на първото издание на Националния фермерски пазар миналата година храните от Балкана спечелиха много нови почитатели и продадоха стоката си далеч преди края на деня. Производството на тези храни е подкрепено от българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“, а семейните ферми, които ги произвеждат, са пример за устойчив местен поминък, който опазва природата и биоразнообразието. За успехите по прилагането на този модел „За Балкана и хората“ бе отличен тази година с наградата „Натура 2000“ на Европейската комисия.

За първи път в рамките на Феста тази година се организира и изложение-дегустация на фермерски сирена и млечни продукти. В партньорство с Фондация БИОСЕЛЕНА и проекта “За Балкана и хората” ще се проведе състезание-дегустация на млечни продукти. Посетителите на феста ще се състезават в разпознаването на няколко вида млечни продукти. За най-добрите познавачи ще има награди - фермерски продукти, а за производителя с най-харесваното сирене - парична награда, осигурена от БИОСЕЛЕНА.

Преди дегустационната част в презентационната шатра участниците ще говорят на тема "Хранителна независимост". Ще бъдат представени няколко проекта, които работят в подкрепа на малките семейни ферми и изследват различни аспекти на възможностите пред тях. Екологично сдружение "За Земята" ще представи форума за хранителна независимост Nyeleni. Грийнпийс - България отново представят онлайн платформа в помощ на земеделските производители. Ще бъде представен проектът Tasty Cheese Tour, насочен към развитие на туристическия потенциал в малките млечни ферми. Градските градинари от Urban Farming ще разкажат за развитието на инициативата “Градина за дружба”.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg