EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дебатът за Странджа е имитация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дебатът за Странджа е имитация

mail08:00 | 01.02.2014прегледи 1855 коментарикоментари 1


На 30-ти януари регионалният министър Десислава Терзиева е разпоредила да започне процедура за изменение на Общия устройствен план на Царево в частта, обхващаща територията на природен парк "Странджа", което е 70% от територията на община Царево. За тази част съм разпоредила да започне частично изменение на плана, уточни самата тя, като допълни, че до края на следващата седмица ще бъде финализирано заданието за изготвяне на проект за изменение на плана и ще бъде изпратено за съгласуване в МОСВ и Министерството на културата. След съгласуването на заданието ще издам заповед за разрешение за изработване на проект за изработване на проект за изменение на общ устройствен на Царево в частта, обхващаща територията на природен парк "Странджа", каза министърът. Неразделна част от този проект ще е екооценката, целта е измененият Общ устройствен план да отговаря на всички изисквания на екологичното законодателство и на изискванията за опазване и съхранение на Природен парк "Странджа".
Министърът бе в парламента в рамките на изслушване за необходимостта от предприемането на спешни мерки и действия от страна на отговорните министерства за предотвратяване презастрояването на природен парк "Странджа" и възможни наказателни процедури от ЕК срещу България за нарушаване на европейското екологично законодателство.
За да не се допуска нарушение при разрешаване на строителството в парк "Странджа", на длъжностните лица от ДНСК е разпоредено при проверки на територията на парка да обръщат особено внимание освен на съответните одобрени проекти в съответствие с предвижданията на действащите устройствени
планове, но и на това да има положително становище от органите за опазване на околната среда, което е част от проектите за инвестиционни намерения. Това каза в парламента министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов. Ако се установят нарушения на Закона за устройството на територията и на изискванията на екозаконодателството, тези разрешения ще бъдат отменени, обеща министърът. В случай на извършено строителство ДНСК ще издаде съответните заповеди за спиране на съответните строежи.
 

Реакцията на зелените

"Зелените" все още настояват министърът на околната среда да спре действието на Общия устройствен план на Царево. Според тях докато ОУП бъде изменен, може да се случи презастрояване. Съпредседателите на партия "Зелените" Борислав Сандов и Андрей Коваче бяха днес в парламента за изслушването на министрите за парк "Странджа".
Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова е длъжна по Закона за биологичното разнообразие да издаде заповед за спиране на общия устройствен план на Царево, тъй като той не съответства на изискванията на закона, защото няма екологична оценка, обясни пред журналисти съпредседателят на партия "Зелените" Борислав Сандов. Той обясни, че изменението на ОУП е втората стъпка, която е трябвало да се предприеме. Министърът на регионалното развитие заяви тази втора стъпка, но остава един вакуум от време, в който може да се случи презастрояване, коментира Сандов.
"Зелените" обявиха, че не са чули днес от регионалния министър и от министъра на инвестиционното проектиране ангажимент за внасяне на промяна в Закона за устройство на територията, която ясно да казва, че всеки Общ устройствен план подлежи на обжалване.
Двама съпредседатели на "Зелените" - Борис Сандов и Андрей Ковачев, се опитаха да спрат заместник-министъра на околната среда и водите Чавдар Георгиев в кулоарите на парламента и да получат отговори на някои въпроси.
Пред журналисти Андрей Ковачев посочи няколко лъжи на управляващите относно ОУП на Царево. По думите му Чавдар Георгиев бил излъгал за новата леглова база в ОУП - бил казал 20 000, а ставало въпрос за 100 000 легла. Георгиев каза, че няма да се строи на "Златна перла", но всеки, който отвори общия устройствен план може да види съвсем конкретно, че цялото крайбрежие до Варвара е предвидено за застрояване, отбеляза още Ковачев.

Днешните решения на парламента и правителството по казуса „Странджа“ са имитативни, няма да спасят Природен парк Странджа от застрояване, нито ще предпазят България от наказателни процедури на ЕК.

Това се казва в анализ на коалицията „За да остане природа в България“, която ще изчака до вторник дали Министерски съвет, Народното събрание и главният прокурор ще предприемат нови стъпки по казуса. След това природозащитниците ще внесат националната петиция в защита на Странджа в Европейската комисия и Европейския парламент. По нея вече са събрани над 17 хиляди подписа само за 6 дни:
https://secure.avaaz.org/en/petition/NARODNO_SBRANIE_EVROPEYSKI_PARLAMENT_EVROPEYSKA_KOMISIYa_SVET_NA_ES_Zapazete_Priroden_park_Strandzha/edit

Природозащитниците ще информират ЕК за нарушаването на три европейски директиви и ще поискат спирането на използването на европейски средства от министерствата на околната среда, регионалното развитие и инвестиционното планиране, защото тези административни органи не познават и не прилагат европейското законодателство.

Какво се разигра в парламента днес?

Единствената стъпка, която обещаха да предприемат от изпълнителната власт, е да се започне процедура за изменение на общия устройствен план на община Царево в частта му за Природен парк Странджа, за което е била издадена заповед на министъра на регионалното развитие. Така се оставят за застрояване други емблематични места като „Арапя“ и „Корал“, които са извън парка, отбелязват природозащитниците.

Това означава, че според регионалното и екоминистерството заповедта за общия план на община Царево влиза в сила, въпреки че няма влязло в сила становище по екологична оценка и оценка за съвместимост с НАТУРА 2000, както изискват чл. 82. ал.4 на ЗООС и чл.31 на ЗБР.*

Незаконосъобразният общ устройствен план на община Царево обаче ще продължи да се прилага и занапред, извън и в Природен парк Странджа, до датата на приемане на следващия план. Това предвижда чл.136 ал.3 на ЗУТ.* Това означава, че до тогава ще могат да бъдат процедирани инвестиционни намерения в парка, като е съвсем реално на мястото на вече съборената незаконна „Златна перла“ да се появи нов комплекс.

Екоминистерството не смята да изпълни задължението си по чл. 122 ал.1 на Закона за биологичното разнообразие и да спре действията на планове, които са приети в нарушаване на същия закон, т.е. без задължителната оценка за съвместимост с целите на НАТУРА 2000.*

Нито един от 240 депутати в НС не е внесал законодателни предложения, които да спрат действието на незаконния устройствен план и да предотвратят други подобни казуси.

Регионалното и екоминистерството показаха, че нямат намерение да изпълнят Решение № 3614 от 14.03.2011 г. на седемчленен състав на Върховния административен съд, който ги задължи да изготвят нова екологична оценка на общия устройствен план на Царево, отбелязват от коалицията.

Препратки към законите:
- ЗООС, чл.82 (4) Екологичната оценка на планове и програми завършва със становище или решение на компетентния орган по чл. 84, ал. 1. Влязлото в сила становище или решение е задължително условие за последващото одобряване на плана или програмата. Органите, отговорни за одобряване и прилагане на плана или програмата, се съобразяват със становището или решението и с поставените в тях условия, мерки и ограничения.

- ЗУТ, чл. 136.(3) Действието на съответния предходен устройствен план се прекратява от деня на влизането в сила на новия или изменения устройствен план.

- ЗБР, чл. 122. (1) Министърът на околната среда и водите:
1. спира разпореждания на органи на изпълнителната власт, които са в нарушение на този закон;
2. спира реализацията на планове и проекти, започнати или утвърдени в нарушение на този закон;

- Из Решение № 3614 от 14.03.2011 г. на седемчленен състав на Върховния административен съд: "С оттеглянето на становището за екологична оценка е възстановена висящността на производство за вътрешна административна услуга, поискана от министъра на регионалното развитие и благоустройството, поради което министърът на околната среда и водите е длъжен да финализира това производство с ново становище във формата и съдържанието по чл. 26 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми (арг. чл. 82, ал. 4 ЗООС)."

 

 

 


Тагове: Царево, ОУП
 
Коментари
 
Петко - 31-01-2014 г. 16:43:59

100% еколозите имат някаква далавера и чакат едни солидни комисионни

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048