EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дебат за българските работници в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дебат за българските работници в ЕС

mail09:45 | 28.02.2013прегледи 400 коментарикоментари 0


Въпросът за ограниченията за достъп до пазара на труда в ЕС, които в момента се прилагат само български и румънски граждани, влизат в дневния ред на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, който ще заседава днес в Брюксел, съобщи офисът на българския евродепутат Ивайло Калфин. Това става ясно от писмо на еврокомисаря по заетост, социални въпроси и социално приобщаване Ласло Андор до Ивайло Калфин и други депутати социалисти. Лидерите на българската и на румънската делегации в групата на социалистите, подкрепени и от
нейния председател Ханес Свобода, писаха в началото на месеца на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, за да изразят тревога от кампанията срещу своите сънародници във Великобритания и да призоват Европейската комисия да не позволява удължаване на ограниченията, които изтичат в края на годината.

Ласло Андор съобщава на депутатите, че ще говори пред министрите за изпълнението на последните преходни периоди, от които се възползваха 10 европейски членки, прилагащи все още рестрикции към българските и румънските работници. "Това ще е добър повод да си припомним ползите от свободното движение на работници, както и че ограниченията за българските и румънските работници ще изтекат на 31 декември 2013 г.", се казва в писмото.
Еврокомисарят добавя, че нито една държава не е поискала удължаване, както и че Европейската комисия ще следи "много отблизо" свалянето на рестрикциите.  Като пазител на Договорите на ЕС, Европейската комисия ще предприеме нужните мерки, ако разпоредбите не се спазват, уверява Ласло Андор. Той припомня, че Жозе Барозу също  гарантира, че приключването на преходните периоди за изключение от правото на свободно движение на хора са необратими и нито една държава не може да ги удължи едностранно. "Европейската комисия е изцяло ангажирана с гарантирането на свободното движение на хора. То е един от основополагащите камъни на вътрешния пазар, който има уникален принос към европейската интеграция. То е ключов инструмент за развитие на истински пазар на труда в ЕС", се казва в писмото на Ласло Андор до Ивайло Калфин и други евродепутати социалисти.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg