EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ДДС отново става 22%?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ДДС отново става 22%?

mail17:19 | 22.03.2010прегледи 761 коментарикоментари 0


Данък добавена стойност (ДДС) да стане 22% за срок от една година. Това е записано в последната редакция на антикризисните мерки, които правителството е предоставило на партньорите от тристранния съвет, съобщи икономическият експерт на синдикатите Мика Зайкова в понеделник следобед, цитирана от  Mediapool.bg. Тя не скри изненадата си от тази мярка, която досега не е била разглеждана от партньорите.
Ако бъде прието вдигането на данъка с 2%, приходите в бюджета от увеличението ще бъдат около 540 млн. лв., добави тя.
ДДС бе въведен в България от април 1994 г. със ставка 22%. Десет години по-късно ставката бе намалена с 2%, а икономисти настояваха данъкът да бъде снижен с още 2%, за да се стимулира потреблението.

Впрочем днес синдикати и работодатели получиха вариант на антикризисен план на правителството, в който има 39 мерки, като 20 от тях са предложени от синдикатите, а 19 са на финансовото министерство.
По-интересните моменти в него според синдикалисти са: намаление на средствата за заплати с 10% за ведомствата, които не са извършили 15% съкращения в щата си; предлага се държавните служители да не плащат осигуровките си, а правителството ще замрази намаляването на осигурителните вноски до 2011 година. Увеличават се дължимите към държавата дивиденти на дружествата с преобладаващо държавно участие.
И все пак какви ще са приходите от тези мерки в цифрово изражение? Както бе споменато от увеличението на ДДС в хазната ще влязат около 540 млн. лв., а от данък "лукс" - около 150 млн. лв. От намаляването на обезщетението за временна нетрудоспособност - 15 млн. лв. От съкращенията на парите за заплати на чиновниците - 60 млн. лв., от орязването на гражданските договори - 15 млн. лв.,  10 млн. лв. ще се спестят от допълнителното плащане за участие в работни групи и съвети, а премахването на парите за облекло ще доведат до икономия от 70 млн. лв.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg