EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ДДС измами - бизнес на партийни лидери и мошеници

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ДДС измами - бизнес на партийни лидери и мошеници

mail11:00 | 14.05.2010прегледи 2063 коментарикоментари 0


Организирана престъпна група, занимавала се с източване на ДДС, е задържана при мащабна операция на МВР, ДАНС, НАП и СГП, съобщи пресцентърът на МВР. Задържан е лидерът на групата и още 15 лица, извършени са претърсвания на 18 адреса. По първоначални данни групата е ощетила държавата с над 40 милиона лева, предотвратено е източването на още 15 милиона лева.
Операцията е реализирана след няколкомесечна  работа на СДВР, ДАНС и НАП, под наблюдение на Софийска градска прокуратура.
Специализираните екипи следели групата, създала схема за източване на ДДС от държавата. Според направения анализ, групата е действала близо пет години. Регистрирали фирми на името на социално слаби и малограмотни лица. Тези фирми развивали фиктивна търговска дейност и съответно издавали фактури за несъществуващи стоки и услуги на дружества, които извършвали реална дейност. По този начин било занижавано дължимото ДДС, а спечелените суми те ползвали за лихварска дейност.
Отпускали кредити на бедни хора срещу непосилни лихви, а после ги принуждавали със сила и заплаха да прехвърлят имуществото си към “дедесарите”. Нанесените от нея щети за бюджета са в размер на 40 милиона лева.
Рано тази сутрин служители на СОБТ и екипи на СДВР атакували 18 адреса в столичните квартали “Банишора”, “Люлин”, “Банкя”, “Овча купел”, както и района на бул. “Константин Величков”, откъдето били иззети голямо количество счетоводни документи.
При ареста на ръководителя на групата /56-годишен мъж/, в него били намерени 11 000 лева. Той и останалите замесени са криминално проявени, повечето от тях са се занимавали с документни измами, хазарт, кражби, данъчни престъпления, противозаконно отнемане на моторно-превозни средства.
Операцията предотврати източване на още 15 млн. лева. Очаква се да бъде поискана постоянна мярка за неотклонение на 6 или 8 от задържаните. Действията по разследването продължават.
Полицейска операция срещу източване на ДДС беше проведена и през месец март като на 23 март 2010 г. са задържани над шестима души от Петрич и София.
По случая е образувано досъдебно производство и действията по разследването продължават. Очакванията, на база иззетите веществени доказателства, са да бъдат установени щети за над 10 милиона лева на бюджета. Сочените за измамници са контролирали фирми в София и счетоводна къща в Петрич. За спестяването на данъци е прилагана схемата за реален БУЛСТАТ и фиктивно име на фирма.
На 31 март 2010 г. при полицейска операция под кодовото име „Медузите” беше арестуван председателят на общинския съвет Борислав Гуцанов и още трима души. Като мотиви за арестите са сключените неизгодни сделки и злоупотреби при покупка на автобуси втора употреба за общинска фирма "Градски транспорт”. По предварителни изчисления нанесените щети от злоупотребите са за минимум 2 милиона евро.


Тагове: измами, ДДС, арести
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053