EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Двудневна стачка ва Австрийските авиолинии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Двудневна стачка ва Австрийските авиолинии

mail10:53 | 29.03.2024прегледи 449 коментарикоментари 0


Тридесет и шест часовата стачка на служителите на австрийските авиолинии (Austrian Airlines) започна през нощта на 28-ми март и вече има отменени полети, предаде австрийската агенция АПА  б.р./отменени са полити и за София-Виена, Виена-София/. 

Според решението на синдиката "Вида" за два дни отпаднат общо 400 полета. Засегнати са най-вече летищата във Виена, Инсбрук, Грац и Клагенфурт, както и около 50 000 пътници, сочат данни на авиокомпанията. 

Австрийските авиолинии предлагат безплатна отмяна или промяна в резервациите на пътуващите. Летището в австрийската столица предлага безплатна отмяна на резервациите за паркинг, а хората, които са оставили автомобилите си там и не могат да се върнат навреме заради отменен полет, ще получат обратно парите си за надвишаване на резервираното предварително време за престой на паркинга. 

Австрийските авиолинии оценяват на 24 милиона евро загубите, причинени от отмяната на полети в хода на настоящите преговори за колективно трудово договаряне. Спорът за колективния трудов договор продължава вече седмици наред, като досега са проведени 17 кръга преговори без резултат. Профсъюзът обяви нова работна среща за 4 април.

От началото на преговорите са отменени стотици полети. Профсъюзът настоява за по-добра оферта от страна на работодателите, но компанията засега остава твърда. По-конкретно кабинният екипаж на австрийските авиолинии настоява заплатите им да бъдат изравнени с тези на компанията майка "Луфтханза".

Наземният персонал на германския авиопревозвач "Луфтханза" (Lufthansa) е получил средно увеличение на заплатите от 12,5 на сто. Това обяви авиокомпанията, цитирана от Франс прес, след няколкомесечно противопоставяне със синдикатите.

"Споразумението включва увеличение на заплатите с около 12,5 на сто на два етапа - първият със 7 на сто още тази година, а вторият с над 5 на сто средно", според комюникето на "Луфтханза".

Персоналът ще получи също и бонус за компенсация на инфлацията от 3000 евро нето през 2024 година.

"Луфтханза" и синдикатът "Ферди" (Verdi) обявиха вчера, че са постигнали споразумение, с което се предотвратява стачка по време на Великденските празници.

Наземният персонал на "Луфтханза" стачкува неколкократно от началото на годината, като последната двудневна стачка в началото на март доведе до отмяна на 90 на сто от полетите. 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg