EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Двоен ценови ръст на имотите в Благоевградско

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Двоен ценови ръст на имотите в Благоевградско

mail15:09 | 08.09.2023прегледи 416 коментарикоментари 0


Значително е повишението на цените на къщите в селата около Благоевград, но интересът към закупуване на такъв имот се запазва висок, каза за БТА брокерът в една от агенциите за недвижими имоти в града Христо Стойнев.

По думите му интересът е основно от млади семейства, които имат нужните доходи, с които да си позволят подобна инвестиция. Интересът е към имоти, които са сравнително поддържани, тоест готови за живеене. Такива имоти се търсят в близост до града. В случаите, когато къщата ще се обитава само през уикендите, се търсят по-евтини имоти, макар и с необходимост от ремонт. Водещо и в двата случая е наличието на голям двор. 

Търсенето на имоти в селата се увеличи значително през пандемията от Ковид-19, когато хората търсеха имоти, с които да могат да работят от вкъщи, каза още брокерът. "Пандемията направи така, че цял отрасъл да се развие доста скоростно по отношение на къщите, започнаха да се строят много къщи и да се купуват на високи цени и това даде тласък на предприемачите да купуват парцели. Оттам скочиха цените и на парцелите, скочиха цените и на някои земеделски земи, които има възможност да се преустроят на парцел, с добър достъп, добра локация", каза още Стойнев.

Това е единият фактор, който повишава цените на имотите, посочи още брокерът. Другият е инфлацията след пандемията. Купувачи остават основно хора с по-високи доходи, докато купувачите с по-ниски спряха да търсят по селата, допълни той.

Увеличението в цените е около и дори повече от двойно. Има къщи, които от 50 хиляди евро станаха 80 хиляди евро, а има някои дори прескочиха 100 хиляди евро, каза Христо Стойнев, който от години работи в сферата на недвижимите имоти. "Има случаи, в които някой продава на висока цена къща, продавачи от съседни имоти решават, че и техният имот струва същите пари, влагат и емоции и започват да търсят висока стойност за имота, макар че да речем е в по-лошо състояние, има нужда от ремонт“, каза още Стойнев.

На този етап има и търсене, има и предлагане, но обикновено хората се интересуват от имоти на по-ниски цени, а в момента такова предлагане нямаме, допълни брокерът. Търсят се имоти, които предлагат удобства, близки до тези в апартаментите, къщи на 30-40 години, които са със старо обзавеждане и имат нужда от ремонт са с по-ниски цени, но пак не съвсем, защото няма кой знае какво предлагане, посочи брокерът. 

Плавно увеличение на населението отчитат и кметове от населените места край Благоевград. Едно от предпочитаните села за живеене от млади семейства е Покровник, което е само на няколко километра от Благоевград, има редовна линия на градския транспорт, като автобуси има на всеки час от сутрин до вечер, детска градина и добро водоснабдяване. 

Селото се развивало винаги, имаше интерес и преди пандемията от Ковид-19, но в последните години хората явно решиха, че е по-добре на село, каза за БТА кметът на Покровник Недко Ангелов. По думите му в селото почти няма свободни имоти и парцели, които да се предлагат на пазара. "На мен специално по два-три пъти месечно ми се обаждат да ме питат дали има свободен имот за закупуване", казва той. По думите му търсенето е както на ново, така и на старо строителство и на парцели. Селото има около 1200 постоянни жилите, а тенденцията е към увеличение, допълни кметът на Покровник.

"С кметовете на други села като коментираме, при тях също има търсене на имоти, макар на места да има проблеми с водоснабдяването и благоустрояване", допълни Недко Ангелов. 

Една от стъпките за подобряване на живота в селата е промяна на Общия устройствен план, каза за БТА кметът на община Благоевград Илко Стоянов. В настоящия селата не са били заложени за развитие и това дава своето отражение, допълни той. Хубавата новина е, че хората искат да живеят в селата около Благоевград и търсят по-спокоен живот, а населените места около града притежават дадености това да се случи, посочи Стоянов. 

За целта следва да се обърне внимание на самото градоустройство, което да се случи в следващите години, като се създаде стратегия за развитие на селата. "Имаме прекрасни села - Лешко, Габрово, Дебочица, да не забравяме Дъбрава, което е едно от най-живописните села в нашата община с лозовите си масиви и планинската гледка", заяви Стоянов. По думите му тези дадености дават възможност за туризъм, но без да се допуска презастрояване на малките населени места, чиито плюс е именно спокойствието.

Сред нещата, предвидени за подобрение в селата, са транспортната схема на автобусите от градския транспорт, водоснабдяването и други. В много от селата има филиали на детски градини, а ние имаме ангажимента те да работят, дори и на абсолютния минимум, за да бъдат в улеснение на младите семейства, заключи Стоянов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg