EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Двоен скок на застраховки "лоши плащания"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Двоен скок на застраховки "лоши плащания"

mail17:20 | 19.10.2010прегледи 1371 коментарикоментари 0


Милена Шиякова

Настъпва промяна в профила на застрахования бизнес в България поради интензивно увеличаване на застрахованите вътрешни сделки, а не само експортни дейности, както е било досега, отчитат от Coface България. Експертите на агенцията очакват обемът на сделките, застраховани срещу лоши плащания през 2010 година, да бъде два пъти по-голям спрямо предходната. Въпреки това броят на фирмите, сключили застраховка кредитен риск в страната остава значително по-малък в сравнение с този в останалите страни от ЕС. Какви са причините за изоставането, какво представлява застраховката и как влияе тя на развитието на компаниите коментира за EN.bg Камелия Попова, управител Coface България.
Какво представлява застраховката на кредитния риск и при какви условия фирмите могат да се възползват от нея?
Застраховката кредитен риск е застрахователно покритие срещу риска от несъбираемост на вземанията. Услугата покрива риска, свързан с невъзможността или нежеланието на длъжника да изплати задълженията си в срок. Тоест, ако вашите контрагенти не покрият задължението си в срок, ние гарантираме средно 85 % възвръщаемост на забавените плащания. Като цяло, застраховката е насочена към големи компании с оборот от над 1,4 млн. евро годишно. Няма обаче никакви ограничения по отношение на сектора, в който е компанията, както и това дали развива дейността си на външния, или вътрешния пазар.
Защо броят на българските компании със застраховка кредитен риск е значително по-малък от този в ЕС?
За съжаление, пазарът на този вид услуги у нас все още не е достатъчно развит. За сравнение със Западна Европа, където около 80-90 % от компаниите застраховат оборота си, при нас този процент е едва 10 %. Факт е, че повечето фирми в България все още не са напълно запознати със самата услуга, както и ползите, които тя носи. Ще е необходимо още време за мениджърските екипи да осъзнаят нуждата от цялостна политика по управление на риска, както и прилагането на конкретни превантивни мерки, с които ефективно да застраховат бизнеса си.
От кои сектори са фирмите, които най-често се възползват от услугата и на каква стойност са застраховките общо досега ?
Секторите, които най-често ползват услугата, са основно свързани със сектора на производство и търговия с метали, химия, строителство и бързооборотни стоки.
Кое ви дава основания да прогнозирате, че броят на фирмите, сключили такава застраховка, ще се увеличи през следващата година?
Тази наша прогноза се основава на реалния ни опит и ежедневната работа с компаниите. Наистина вече може да кажем, че има слабо раздвижване сред бизнеса. Някои фирми не само че вече смело гледат напред, но в резултат на кризата активно се интересуват от възможностите да застраховат бизнеса си. Това се изразява най-вече в увеличение на получените заявки, което очакваме да доведе и до ръст на застрахованите сделки.
Това ли е един от пътищата за решаване на проблема с междуфирмената задлъжнялост?
Това определено е един от начините за ограничаване мащабите на проблема. Застраховането на кредитния риск носи много позитиви за бизнеса – то осигурява добро управление на риска, сигурна ликвидност, ефективно събиране на вземанията и бърза компенсация. А всичко това е ключова предпоставка за справяне с междуфирмената задлъжнялост. Ето защо, веднъж започнали да управляват риска, за компаниите ще е много по-лесно да бъдат устойчиви и конкурентни на пазара.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg