EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Две проучвания: ГЕРБ води с 8%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Две проучвания: ГЕРБ води с 8%

mail12:29 | 14.10.2021прегледи 634 коментарикоментари 0


Две проучвания на нагласите за предстоящите избори бяха публикувани днес. Според "Екзакта Рисърч Груп" шест партии към момента изглеждат сигурно представени в състава на следващия парламент.

Лидер е ГЕРБ, а за второто място се борят три партии - "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" и БСП. Над 4-процентовата бариера за влизане в парламента са още "Демократична България" и ДПС. Под прага остават "Изправи се БГ! Ние идваме!", ВМРО и "Възраждане".

По 90% от избирателите на ГЕРБ, на БСП и на ИБГНИ са твърдо решени да гласуват за президент. По 80% от избирателите на ИТН и на ПП и две трети от избирателите на ДБ също декларират категорични намерения да гласуват за президент.

Сред заявилите категорично намерение да гласуват на предстоящите парламентарни избори, по-често има хора на възраст над 30 години, висшисти, жители на градовете-областни центрове и на селата. Висока мобилизация за парламентарния вот се наблюдава сред по над 90% от избирателите на ГЕРБ, на БСП, на ДПС и на ИБГНИ. Близо по 80% от привържениците на ИТН и ПП също са категорични, че ще участват в парламентарния вот. Това твърдят и две трети от избирателите на ДБ.

Изследването на "Екзакта Рисърч Груп" е проведено със собствени средства в периода 6-12 октомври сред 1025 пълнолетни българи.

 

 

 

Разликата между ГЕРБ и БСП е над 8 процента в полза на партията на Бойко Борисов и тази разлика е нестопяема, сочи последното проучване на Центъра за анализи и маркетинг. На 24,2% от гласовете на хората може да разчита коалицията ГЕРБ-СДС, а левите - на 15,8 на сто. Трета политическа сила е „Продължаваме промяната“ с 12,8%, каза директорът на центъра Юлий Павлов. 

"Коалиция "Продължаваме промяната“ е 13 без малко. Следват "Има такъв народ"  11,7%, ДПС -  11%, коалиция "Демократична България - обединение" - 10,3. Коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме!" е с 3,2%, което означава, че към момента не влиза. Всички останали са под 2 процента".

Според изследването на Центъра за анализи и маркетинг за Румен Радев казват, че ще гласуват 49,5%, за Анастас Герджиков - 22,3 на сто, а за Мустафа Карадайъ - 9,1 процента. Юлий Павлов е на мнение, че Румен Радев трудно ще спечели президентските избори на първия тур, защото кандидатите са много и гласовете се разпиляват. 

Прогнозата е, че балотажът ще е между сегашния държавен глава и ректора на Софийския университет.  Проучването е проведено в периода 6-10 октомври и е реализирано със собствени средства на агенцията.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4145