EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Две заведения, затворени заради шума

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Две заведения, затворени заради шума

mail06:55 | 14.08.2018прегледи 766 коментарикоментари 0


Заведението "Какао Бийч“ в курорта "Слънчев бряг" и бар "Хедон“ край Созопол са затворени заради неспазване на Закона за шума. Вицепремиерът Валери Симеонов съобщи, че и на двете заведания са направени предписания, тъй като вдигали шум между 23.00 часа и 7.00 сутринта. Предписанията обаче не били изпълнени и сигналите от живеещи и почиващи в района продължили, уточнява в репортаж Нова тв.

„На 5 август е извършена проверка на РЗИ. И на двете места са установени мероприятия. Това са някакви концерти, с по няколко хиляди души, които са присъствали в откритите площи на плажа и пред "Какао Бийч", и пред "Хедон". Разпоредено е спирането на звука, но и на двете места е отказано такова действие. Направено е предписание, че трябва незабавно да спрат звука, тъй като нарушават закона. Те обаче са продължили. Това доведе до необходимостта от издаването на заповеди за прекратяване експлоатацията на тези два обекта”, каза вицепремиерът Валери Симеонов.

Преди дни вицепремиерът Валери Симеонов провери четири заведения на Южния плаж в курорта „Слънчев бряг”. Едното от тях се оказа затворено, а в останалите три бяха установени нарушения. На техните собственици са съставени констативни протоколи.

За да се избегнат  санкции, голяма част от собствениците на дискотеки в курорта в момента извършват ремонти за обезшумяване. „На едното заведение – от открит тип, е издадено разпореждане за незабавно спиране на звука и е спряно озвучаването до края на работното му време”, каза Симеонов.

Освен това, две от заведенията били оградени в нарушение на издадените разрешения, установи проверката.

„Трудно се вкарват в правия път хора, които са свикнали да печелят от беззаконието. В понеделник ще бъде сезирано Министерството на туризма, ще бъдат сезирани РДНСК-Бургас и Община Несебър, за премахване на незаконните заграждения, а като цяло тече процедурата по премахването и на самите обекти, тъй като са в разрез със ЗУТ”, коментира вицепремиерът. И допълни, че през новата седмица ще има повторна тридневна проверка от ДНСК София.

Това, че преди ден министърът на туризма Николина Ангелкова увери, че заведенията на Южния плаж са законно построени, Симеонов коментира така: „Обезпокояващо е от гледна точка на общото впечатление, с което обществото остава по отношение на изпълнителната власт. В случая  нарушенията са безспорни, констатират се всеки ден практически”.

Когато Общинските власти са си на място, няма сигнали за нарушение на обществения ред, такава е например Община Поморие. Това каза още вицепремиерът Валери Симеонов, предаде Радио „Фокус“ – Бургас. „Там още в началото на сезона ръководството на Общината събра хотелиерите и ги предупреди. Аз присъствах на тази среща. А Община като Созопол генерира някъде около над 70% от сигналите“, каза още Симеонов. По думите му кметът на Созопол Панайот Рейзи е издавал удължени работни времена. „Той гази закона и аз съм го дал на Прокуратурата за това, че е дал разрешение за работа – категоризация на обекти, които не са разрешени юридически (нямат разрешение за строеж), нямат разрешение за въвеждане в експлоатация, но Община Созопол им е дала разрешение за работа“, допълни Симеонов.

Удължаването на работното време няма нищо общо със Закона за шума. Това обясни кметът на Община Созопол Панайот Рейзи по повод думите на вицепрезидента Валери Симеонов, че Община Созопол няма действаща Наредба за опазване на обществения ред, а той издава разрешения за удължено работно време. „Аз работно време не мога да ограничавам. Човекът си подава документи, че иска да работи 24 часа и аз му позволявам. Има закон, който казва, че до 23.30 часа е разрешено озвучаване, така че всякакви спекули в тази посока не са резонни“, обясни Рейзи. По думите му Община Созопол няма действаща Наредба за опазване на обществения ред, защото е получила решението за спирането на своята от Прокуратура през юли. „Аз трябва да я подготвя. Чакахме доста време промяна в Закона за шума, а такава в момента няма. Освен това, когато се прави една Наредба, тя трябва да се качи и да стои поне един месец на сайта на Общината, за да може да реагира някой, който има някакви претенции. След това влиза на сесия. Няма как да има нова Наредба, след като решението на Прокуратурата се е случило в края юли, а сега е средата на август“, каза още кметът на Созопол. По думите му той не може да предприема никакви мерки срещу констатирани нарушители, след като Наредбата, с която контролира нещата, е спряна и единственият орган, който може да предприема такива е Регионалната здравна инспекция.

Направени са множество проверки и множество констатации по сигнали за нарушения на обществения ред. Това каза Георги Паздеров, директор на Регионалната здравна инспекция – Бургас. Паздеров добави, че от началото на летния туристически сезон 2018 г. в РЗИ – Бургас са постъпили множество сигнали, препратени от Министерски съвет, от Министерство на здравеопазването, от телефон 112 през ОДМВР, както и от самите общини за нарушаване на нощната тишина, на обществения ред и озвучаване на открити площи след 23.00 часа. „До днес са издадени 84 протоколи с предписания, издадени са 6 броя актове за налагане на административно нарушение и са издадени 22 заповеди за спиране на озвучаването след 23.00 часа. В това число са и двете заповеди за спиране изцяло на дейността“, каза още Паздеров. Според него вече са изпратени писма до кметовете на общините, където са констатирани тези нарушения, за да предприемат незабавни мерки и да отстранят установените от РЗИ – Бургас нарушения. „Оттук нататък наистина ще прилагаме закона в цялата му сила и ще търсим отговорност от всички, които имат ангажименти към този Закон“, допълни Паздеров.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3876