EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Две българки на сесия на ООН в Ню Йорк

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Две българки на сесия на ООН в Ню Йорк

mail07:30 | 06.02.2013прегледи 1067 коментарикоментари 0


Боряна Зарева и Илияна Лазарова - младежки делегати на България на 51-та сесия на Комисията по Социално развитие на ООН – отпътуваха за Ню Йорк. В рамките на две седмици до 15 февруари те ще участват в срещите на високо равнище заедно с други дипломатически представители и делегати от цял свят. Двете дами са част от общо четиримата избрани чрез национална селекционна кампания младежки делегати на България в ООН за 2012-2013 г. София, България: В страната ни ежегодно се провежда Конкурс за избор на младежки делегати, които да представляват България по време на сесиите на ООН в Ню Йорк. Тези младежи работят по приоритетни оси, пряко ангажирани с благосъстоянието на младите хора в държавата. За мандат 2012-2013 г. Илияна Лазарова и Боряна Зарева усърдно събираха мнения и обединиха усилия по два основни лъча – образование и заетост. Заедно с другите двама делегати, които посетиха ООН през ноември, и екип от 10 активни младежи, те станаха инициатори на няколко значими събития в София.

В началото на декември 2012 г. беше организиран брифинг в Министерство на външните работи (МВнР), един от любезните партньори на програмата, на който бяха представени резултатите от пътуването на първите двама делегати – Асен Димитров и Гергана Томова. Дни по-късно СУ „Св.Климент Охридски” стана домакин на среща, организирана от делегатите на тема, посветена на конкурентоспособността на родното висше образование. При засилен интерес и активно участие на студентите в дискусията по модела „Световно кафене” бяха изведени освен текущите проблеми в системата на преподаване, но и евентуални решения, които качествено и ефективно да доведат до положителни промени във висшето образование. Всички мнения и коментари намериха приложение в обстоен доклад, изготвен от делегатите, който ще бъде представен пред Комисията за социално развитие на ООН* по време на гостуването на Илияна и Боряна в Ню Йорк. В допълнение към него, ще бъдат приложени и резултатите от проведена сред повече от 2000 младежи анкета за нагласите към социалната и образователна система в България. В рамките на гостуването си в Голямата ябълка, двамата делегати ще инициират събитие в сградата на ООН, което планирано ще обхване темата за социалната отговорност и устойчивото развитие. Очаква се на него да присъстват представители на българската мисия в ООН, младежки делегати от други държави, както и редица заинтересовани към темата служители.
Участието на двамата младежки делегати на сесията на Комисията по социално развитие се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на външните работи и Йаф България (Jaf Bulgaria).

За делегатите
Боряна Зарева (27г.) завършва бакалавърска степен по международни отношения в Университета на Киото в Япония. Получава първата си магистърска степен по международни публични политики със специализация по международно право на човешките права от Университета в Осака. По-късно завършва и магистърска програма по международно публично право в Лайденски университет, Холандия.
С бакалавърска степен по Международни икономически отношения Илияна Лазарова (23 г.) завършва УНСС през 2012 г. Същата година печели стипендия по програма „Младите лидери на България” в Колумбийския университет в Ню Йорк. Илияна представлява България в международната среща във Варшава под надслов Поколение ‘89. През настоящата година е учител по програмата „Заедно в час”.

*Комисията по социално развитие е функционална комисия на Съвета по икономически и социални въпроси в ООН. Приоритетна тема на сесията тази година е „Подкрепа за възможности за хората за премахне на бедността, социална интеграция и пълна заетост и добра работа за всеки”. Основна цел ще е провеждане на дискусии и изготвяне на Проекторезолюция за младежта. Ще бъдат изготвени и резолюция за хора в неравностойно положение, резолюция за застаряването. България не е страна–член на комисията, но всички младежки делегати участват в координационните срещи, консултации и изготвяне на становищата. Очаква се лобиране за един по-силен текст по време на неформалните разговори.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg