EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Две БГ фирми в газов терминал в Грузия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Две БГ фирми в газов терминал в Грузия

mail10:50 | 27.07.2011прегледи 1126 коментарикоментари 0


Българските фирми „Девня цимент” и "Стомана Индъстри” най-вероятно ще участват в изграждането на нефто-газов терминал на грузинското пристанище Супса. Преди една седмица дори е било регистрирано представителство на „Стомана” в страната. Наскоро страната е одобрила генерален план за разширяване на съоръжението и е планирала да инвестира 1 млрд. долара в този проект. Това коментира днес търговският представител на България в Грузия Красен Балев по време на среща на търговските представители с бизнеса. Той допълни, че на това пристанище се разтоварва нефтът от петролопровода Баку-Супса. „Вече 13 години се използва буйов принцип и засега няма нито един разлив. Правителството обаче взе решение за разширение на пристанището”, допълни Балев.
До два месеца се очаква ръководителят на проекта за изграждането на терминала да посети България и да се запознае с опита и проблемите, които страната е имала при изграждането на втория терминал на бургаското пристанище. Друга българска фирма - „Енемона” пък е спечелила конкурса за изграждането на две високоволтови връзки между Грузия и Турция. Проектът се очаква да започне през октомври или ноември тази година.
„В сферата на енергетиката България е традиционен партньор на Грузия”, коментира още Балев. Той обясни, че преди 2,5 години „ПроЕнерго България” е закупило 12 ВЕЦ с обща мощност 735 мегавата. В момента компанията изгражда още един с мощност 35 мегавата като част от оборудването се доставя отново от българска компания.
Търговският ни представител обясни още, че грузинското правителство е излязло с амбициозна програма за изграждането на 74 малки ВЕЦ-а с мощност по 15 мегавата. „ И в тази посока също имаме сериозни разговори и се надяваме, че български фирми ще участват в изграждането им”, допълни Балев. Той допълни, че условието за реализация на чужди инвестиции е компанията,м изградила съоръжението, да го вземе на концесия за 49 години. Източник: 3e-news.net

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg