EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Две агенции, свързани с приватизацията се обединяват

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Две агенции, свързани с приватизацията се обединяват

mail14:12 | 19.12.2009прегледи 534 коментарикоментари 0


Агенцията по приватизация и Агенцията за следприватизационен контрол да бъдат слети в едно ведомство, гласят промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол,предложен от депутати от ГЕРБ и приети от парламента на първо четене.
Ще бъде създадена Агенция за приватизация  и следприватизационен контрол. Целта е да се обедини капацитетът на двете агенции, посочват в мотивите си вносителите. Като аргумент те отбелязват, че размерът на приватизационните дълготрайни активи е 99.18 на сто от подлежащите на приватизация активи.
Депутатите приеха на първо четене и законопроект, внесен от Министерския съвет, според който ще бъде намален на трима броят на членовете в надзорните съвети на Агенцията по приватизация и на Агенцията за следприватизационен контрол.
Досега надзорният съвет на Агенцията по приватизация е бил от седем членове, избирани от Народното събрание, а след промените те ще бъдат трима. Трима се предвижда да бъдат и членовете в Надзорния съвет на Агенцията за следприватизационен контрол, които досега бяха петима. Вносителят обосновава промяната с приключването на приватизационния процес и  оптимизиране на работата на ведомствата в условията на криза. Отпада и текстът, според който всяка парламентарна група може да предлага членове за надзорните съвети.
Предстои процедура по изготвяне на общ законопроект.
От левицата определиха като неоснователно сливането на двете агенции. Синята коалиция защити сливането на двете агенции с мотива, че когато е била създадена Агенцията за приватизация през 2002 г., приватизацията е била в разгара си. Остават за раздържавяване по-малко от един процент от държавните дружества и едно ведомство може да се справи с работата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg