EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Двама американци с Нобел за икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Двама американци с Нобел за икономика

mail14:30 | 15.10.2012прегледи 650 коментарикоментари 0


Американците Алвин Рот и Лойд Шапли са носителите на Нобеловата награда за икономика за 2012 година за изследванията им за съответствията между различни икономически фактори, които намират приложение, например, при назначаване на лекари в болници, разпределяне на студенти в училища и на човешки органи към пациенти, нуждаещи се от трансплантация, посочва АР. Шведската кралска академия на науките, която присъжда наградата, посочи, че сумата от 8 млн. крони ($1,2 млн.) е признание за "теорията на стабилните разпределения и практиката на пазарното устройство". Шейсетгодишният Алвин Рот е професор в Харвардския университет в Бостън, а 89-годишният Шапли е заслужил професор в Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

"Наградата тази година засяга централен икономически проблем: как различните икономически фактори да бъдат съчетани помежду си възможно най-добре", отбеляза академията. Шапли е направил ранните теоретични разработки в полето на изследванията, като е използвал теорията на игрите, за да изследва и сравнява различни методи за намиране на съответствия и начини да се гарантира, че съответствията са приемливи за всички участници, включително и за създаване на специален алгоритъм, уточнява Reuters.
Рот е доразвил разработките на Шапли в серия от емпирични изследвания и е допринесъл за преустройството на съществуващи институции, така че лекарите да бъдат насочвани към болници, студенти към училища и органи към пациенти, нуждаещи се от трансплантация. "Въпреки че тези двама изследователи са работили независимо един от друг, комбинацията от основната теория на Шапли и емпиричните изследвания, експерименти и практически конструкции на Рот са довели до разцвет на изследванията в съответната област и подобряване на резултатите на множество пазари", допълва Шведската кралска академия на науките, цитирана от АР.
Алвин Рот, цитиран от DPA, заяви по телефона от Калифорния, че е много радостен да сподели наградата с Шапли, изтъквайки, че би било голям пропуск, ако колегата му не беше удостоен. Той допълни, че полето на "пазарното устройство" е най-новата икономическа област" и че като отиде в университета днес, студентите му ще й обърнат малко по-голямо внимание. Рот не каза какво възнамерява да прави със своята половина от 8-те милиона крони. Последната от шестте Нобелови награди - Паметната нобелова награда за икономически науки - е единствената, която не е включена в завещанието на шведския индустриалец и филантроп Алфред Нобел и е учредена едва през 1968 г. от шведската централна банка в негова памет. От 1980 г. наградата е присъдена на американци 26 пъти. За пръв и единствен път отличието е присъдено на жена през 2009 година - на американката Елинор Остром и нейния сънародник Оливър Уилямсън за тяхната работа в областта на икономическото Управление. През 2011 година американците Томас Джей Сарджънт и Кристофър А. Симс бяха удостоени с престижното отличие за изследвания, хвърлящи светлина върху причинно-следствената връзка между икономиката и инструменти като лихвените проценти и държавните разходи.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888