EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Два проекта на общините Любимец & Люлебургаз

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Два проекта на общините Любимец & Люлебургаз

mail16:12 | 07.03.2016прегледи 1520 коментарикоментари 0


Кметът на община Любимец Анастас Анастасов, заедно с екип от експерти, бе на официално еднодневно посещение в община Люлебургаз, Турция. Повод за визитата бе подписване на  Партньорски споразумения за сътрудничество с турската община – първа стъпка за работа по нови трансгранични проекти по Програма „Интеррег - ТГС България-Турция 2014-2020“. 
Единият от разработените проекти „По-добрa защита от наводнения за по-безопасен живот на местното население“ включва работа по приоритетна ос 1 „Околна среда“, като за двете общини заложените дейности са различни. Община Любимец предвижда да извърши реконструкция и обезопасяване на речните корита на р. Селска във Вълче поле и на река със същото наименование в с.Малко градище. През пролетно-зимния сезон двете реки създават риск от наводнения на жилищни и земеделски имоти в тези населени места.

От турска страна също се предвижда да се направят корекции с бетонови заграждения на коритото на реката в Люлебургаз. В проекта на съседите е заложено да се поставят тръби от двете страни на реката, които да прихващат дъждовните води и да ги въвеждат в нея. По този начин ще се предотврати наводняването на мазета и жилищни сгради и чистите води няма да влизат в канализацията, а от там в пречиствателната станция на града, а ще се използват за напояване.

Водеща организация по проекта ще бъде Община Люлебургаз, с партньор - Община Любимец.

В следващия проект, който е с туристическа насоченост, Община Любимец  е водещата организация, а община Люлебургаз – партньор. Проектът е “Повишаване на привлекателността на местни обекти с туристически потенциал, чрез подобрена инфраструктура за достъп” по приоритетна ос 2 „Устойчив туризъм“. От българска страна се предвижда да се ушири и изгради пътя до скалния комплекс Глухите камъни. Началото му ще бъде от разклона на връх Света Марина, където ще се направи паркинг за автомобили, а малко по-надолу, в близост до заслоните, ще се направи автобусно обръщало. Пътят ще бъде с обща дължина 2 км.

От турска страна се предвижда да се направят три маршрута с новоизградени велоалеи между лозови масиви. Те са с различна дължина и преминават през населените места, в близост до града. Създават се възможности за развитие на селски туризъм: дегустация на различни домашно приготвени специалитети и традиционно за региона грозде, беседки за отдих, кафетерия, в която велосипедистите ще могат да си отпочиват.и др.  Идеята на проекта е хората да спортуват сред природата.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg