EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Два варианта за пенсионна възраст ще бъдат обсъждани

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Два варианта за пенсионна възраст ще бъдат обсъждани

mail13:30 | 25.01.2010прегледи 1526 коментарикоментари 0


Обществено обсъждане на промените, които ще се подготвят в пенсионната система, започва от днес, съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.
Промените ще започнат от 2012 година и ще са постепенни в следващите десет години, за да не бъдат ощетявани хората и да се предложи устойчив и дългосрочен вариант за развитие на пенсионната система в България.
Два варианта за промени в придобиването на право за пенсия ще се предложат за  дискусия.
Първият е право на пенсия да се придобива при 40 години осигурителен стаж за мъжете и 37 години за жените. Сега тези цифри са съответно 37 и  34 години.
Предвижда се минималната възраст за придобиване на право на пенсия за мъжете да бъде 63 години, а за жените 60. Този вариант предвижда от 2015 пенсионната възраст за жените да започне да се увеличава с шест месеца на всяка календарна година, докато достигне пенсионната възраст за мъжете - през 2020 г.
Втория вариант изисква повишава възрастта за пенсиониране на жените от началото на 2012 г. с четири месеца на всяка календарна година, за да се стигне 63 години - възраст за пенсиониране през 2019 г.
От 2021 г. се предвижда едновременно увеличаване на пенсионната възраст за жените и мъжете с четири месеца на година до достигане на 65-годишна възраст.
Едно от предложенията на Консултативния съвет по пенсионната реформа е таванът на пенсиите да отпадне от 1 януари 2012 г.
Друго предложение е от 2012 г. да се изплаща само действителният размер на пенсията за трудова дейност. В случай че той е по-нисък от определен гарантиран минимален размер, разликата да се изплаща от държавния бюджет чрез фонд „Пенсии, несвързани с трудова дейност“, но на базата на подоходен тест. Предвижда се гарантираният минимален размер да се определя по обективни критерии, свързани с жизнения стандарт и равнището на заетостта.
Целта на промените в пенсионната система е към 2050 г. коефициентът на заместване, който показва какъв процент от доходите от труд след това се получава като пенсия, да достигне 65-70 на сто.
През следващите дни са предвидени срещи със синдикатите, с пенсионерските организации, в парламента и с отделните съсловия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg