EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ДБ внесе проект за изменение в ЗДДС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ДБ внесе проект за изменение в ЗДДС

mail17:10 | 26.04.2022прегледи 767 коментарикоментари 0


„Демократична България“ (ДБ) внесе проект за изменение в Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС), според който прагът за регистрация се повишава на 100 хил. лв. от 1 януари 2023 г. и на 166 хил. лв. от 1 януари 2024 г., съобщи пресцентърът на партията.

Това е първият от поредицата законопроекти като част от икономическите мерки в отговор на увеличаващите се цени, както и за подобряване на бизнес средата. Проектът е подписан от представители на всички четири партии от управляващата коалиция, информират от ДБ.

Мярката ще засегне най-малко 90 хил. фирми по първата стъпка и 110 хил. фирми по втората, уточняват от партията.

„Това е една от най-важните реформи за малкия бизнес, защото значително ще намали административната тежест за малките фирми. Очакваме, че така те ще могат да работят по-спокойно и да произвеждат повече стойност, от което да има ръст за икономиката“, коментира народният представител Мартин Димитров, цитиран от пресцентъра на партията.

Според настоящата правна уредба от 1 януари 2003 г., при достигане на 50 хил. лв. облагаем оборот за период, не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди текущия месец, данъчно задължените лица следва да се регистрират по ЗДДС, припомнят от ДБ. В мотивите към законопроекта се посочва, че оттогава са изминали близо 20 години, през които има значителни промени в обществено-икономическите отношения, покупателната способност, както и натрупаната инфлация.

Основната цел, преследвана с предлаганите изменения и допълнения, е облекчаване на административната и регулаторна тежест, налагана на малките и някои от средните предприятия, както и на физическите лица, които упражняват независима икономическа дейност, се посочва в мотивите. Предлаганата промяна няма да засегне отрицателно фирмите, които желаят да продължат да извършват дейността си като икономически субекти, регистрирани по ЗДДС, уточняват вносителите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg