EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Дарения за медици и училища + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дарения за медици и училища + видео

mail18:07 | 11.05.2020прегледи 1182 коментарикоментари 0


Производство на специализирани маски, които се използват срещу COVID-19 започна екип от българи, част от световната инициатива Air Collective. До момента в Европа са дарени няколко десетки хиляди подобни адаптирани маски, които да предпазват болнични специалисти. 

Следвайки примера на няколко успешни европейски екипа в Италия, Белгия, Чехия и Хърватия, от средата на месец март екипът в България адаптира маските за шнорхелинг за употреба в болнични условия в две направления - специализирани предпазни маски от медицински специалисти и такива за кислородна терапия на пациенти. Това е само един от проектите, върху които работят българските доброволци.

Новото приложение за предпазване на медиците се постига посредством нов вид накрайник на маската за шнорхелинг, към който се прибавят и два броя антибактериални и антивирусни филтри. А маските за кислородна терапия включват и медицински клапан за контрол за налягането от типа PEEP и допълнителен шлаух.

Над 100 маски са дарени и тествани досега в няколко ключови болници, сред които УМБАЛ “Александровска” ЕАД в София, УМБАЛ “Проф д-р Стоян Киркович” АД, гр.Стара Загора; СБАЛББ ПЕРНИК ЕООД, МБАЛ “Д-р Иван Селимински” в гр.Сливен, МБАЛ Христо Ботев АД, гр. Враца. както и болници в  Дупница, Кюстендил, Благоевград и др.

В момента, производственият капацитет е 40 маски на ден. Себестойността на всяка маска е между 60 и 200 лв., в зависимост от това дали ще се използва от болничния персонал или от пациент.

До момента екипът в България е вложил над 10 000 лв. собствени средства, но за да успее да отговори на нуждите на медиците и да разшири производството, се нуждае от финансова подкрепа за закупуването на материали и покриване на логистичните разходи по доставката им. 


Българският производител на уреди за UV дезинфекция  „IKIS -Light”  дари безвъзмездно апарат „Exterminator 2020”, за да подкрепи усилията на медиците в борбата с овладяването на пандемията от короновирус.

Дареният апарат Exterminator 2020 е професионален подвижен автоматизиран уред за UV-C дезинфекция на повърхности и въздух, който унищожава 99,9% от наличните микроорганизми в помещенията, включително вируси. Апаратът гарантира над 30% по-добра профилактика срещу инфекциите, свързани със здравните грижи.


Теленор дари общо 52 компютърни конфигурации на ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Ковачица, обл. Монтана, и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в гр. Сеново, обл. Русе, така че да могат да продължат образованието си по време на извънредното положение и след това. 

Компютърните конфигурации включват компютри, монитори, клавиатури и мишки и са напълно подходящи, за да могат децата да участват пълноценно в учебния процес. 

Дарението е част от мерките, предприети от компанията, с които да подкрепи усилията на цялото българско общество за преодоляването на епидемията от коронавирус. Компанията направи различни дарения на обща стойност от над 700 000 лв. за медицинско оборудване, както и предпазни материали за медицински работници. Компанията също така дари компютърни конфигурации за деца от Центрове за настаняване от семеен тип на територията на община Ловеч. 


В рамките на своята глобална инициатива „Изолирана, но не сама” (#IsolatedNotAlone) и в отговор на нарастващия брой случаи на домашно насилие в условията на COVID-19, Avon Фондацията за жени дарява глобално 1 милион долара на 50 неправителствени организации, пряко ангажирани в помощ на жертвите на домашен тормоз. В България дарението в размер на 13 000 лв е насочено към Кризисен център в гр. Варна, управляван от Фондация „SOS-семейства в риск”, която е член на Алианс за защита от насилие, основано на пола. Средствата ще бъдат използвани за оказване на спешна подкрепа на нарастващия брой жертви на домашно насилие и сексуални посегателства.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886