EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Данъчни следят за укрити обороти от заведенията днес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Данъчни следят за укрити обороти от заведенията днес

mail11:20 | 08.12.2009прегледи 665 коментарикоментари 0


Хиляди студенти ще празнуват празника си на 8 декември в заведения под данъчен контрол. Екипи от инспектори на НАП ще следят за укрити обороти и нарушения в най-големите хотели, ресторанти и дискотеки в Боровец, Пампорово и Банско. Проверките са започнали още от 7 декември и ще продължат и след празника. На мушката на данъчните ще са заетостта на хотелите, приходите от куверти, както и оборотът от т.нар. all inclusive. Инспекторите ще проверяват и туроператори, които предлагат пакетни цени за празнуване на 8 декември. Освен това служителите на НАП ще следят дали работещите в заведения и хотели в зимните курорти имат валидни трудови договори и се осигуряват на реалните си заплати.
Общоизвестно е, че много голяма част от оборотите на хотели, ресторанти и дискотеки по време на студентския празник се укриват. Проверките, които НАП е извършвала около студентския празник миналата година са довели до увеличаване на оборотите на тези заведения с близо 50 пъти. През тази година НАП вече прилага и нова тактика в контрола – открито наблюдение на проверяваните обекти. Вместо инспекторите да правят еднократна покупка без да се легитимират, експертите на агенцията се представят и следят за коректното регистриране на оборота в продължение на дни или дори седмици. На база на това продължително наблюдение ревизорите могат да обложат скритите приходи за 5 години назад.
От НАП съветват студентите, които все още не са платили кувертите си за 8 декември, задължително да изискват издаването на фискален бон. Даването на приходен касов ордер (масова практика досега), който не е официален документ противоречи на данъчните правила. Студентите, които са платили определени суми и не са получили касови бележки, могат да сигнализират за това на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg