EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Данъчни промени за бизнеса

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Данъчни промени за бизнеса

mail06:50 | 12.09.2016прегледи 3830 коментарикоментари 0


Бизнесът ще може да избира дали да плаща 10% данък върху доходите в натура, които дава на своите служители, или да ги облага по стандартния начин - с данъци и осигуровки. Това записаха депутатите в Закона за корпоративното търговско облагане, а текстовете ще влязат в сила със задна дата - от 1-ви януари тази година.

Личното ползване на служебни автомобили ще може да се доказва с пътни листове, или ще се приема служебното разпределение 50 на 50, обясни председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова:

Което на практика означава, че той ще внася само 5% от данъка си за лично потребление. Ако мога да направя една аналогия, в момента внася 10, независимо дали го ползва за служебно, или за лично потребление, а сега ще го ползва и за служебно, и за лично, включително служебното му може да бъде управленска дейност и ние му признаваме половината данък.

За миналата година от този данък са постъпили 10 милиона лева в бюджета. Ефектът от промяната не може да бъди изчислен, защото не е ясно коя фирма кой начин на облагане ще избере.

Според Петър Чобанов от ДПС текстовете могат да бъдат отменени от Конституционния съд, защото влизат със задна дата. Отговорът на Менда Стоянова:

Според мен не е противоконституционен, защото Законът за корпоративното подоходно облагане и облагане с данък върху  печалбата е годишен.

Промяната в корпоративния данък е част от серията нови правила, които са познати като данък "уикенд".БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg