EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Данъчни пестят 300 млн. лв. от интернет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Данъчни пестят 300 млн. лв. от интернет

mail06:45 | 27.06.2018прегледи 1006 коментарикоментари 0


Около 300 млн.лв. преки административни разходи е спестила Националната агенция за приходите (НАП) благодарение на електронна комуникация. Агенцията предоставя над 80 онлайн услуги и обменя над 120 млн. е-документа годишно, стана ясно на форум за е-икономиката в София. След въвеждане на автоматизираното изпращане на е-съобщения за просрочени задължения, от НАП планират чрез безплатен ПИК всеки да „вижда“ здравното си досие. Представители на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ), Комисия за защита на личните данни (КЗЛД), Комисия за защита на потребителите (КЗП), НАП, Столична община, НПО и бизнеса представиха проблеми и решения в е-услугите в България.

Всяка една от над 580-те администрации в България предоставя услугите си по различен начин и това е бреме за гражданите и бизнеса. „Трябва да се утвърди нов модел - всичко да е налично по електронен път“, изискват от ДАЕУ.  Служителите им обменят документи само в електронен вариант и не използват печат. ДАЕУ считат, че в България „електронната трансформация“ трябва да е „необратима“, но, за да се случи, гражданите трябва да оказват натиск върху администрацията, да дават идеи. Те призовават всички да използват регистъра на ДАЕУ, за да подават сигнали срещу институции, които изискват ползването на документи на хартия.

Спад при използването на хартия отбелязват и в КЗЛД; всички заседания на Комисията се водят „безхартийно“. В КЗП годишно постъпват над 20 хиляди жалби, като около 60% са подадени електронно. От е-услугата „Проверка на задължения при обществени поръчки“ на Столична община вече се възползват и други общини в България.

За социалния антрополог Харалан Александров в България има два паралелни свята – „хартиеният“ и „електронния“. Дисбалансът между тях може да се промени чрез целенасочени действия на държавата и сформиране на коалиция за е-промяна. Проф. Георги Димитров от „Евротръст Технолъджис“ представи мобилно решение за електронна идентификация дистанционно. Изисква се само да попълните данните си, да снимате личен документ и да се идентифицирате чрез видео. Приложението е внедрено в oбщина Бургас и няколко банки у нас. Онлайн попълване на формуляри, спестяване на време и излишно разпечатване на документи предлага безплатната платформа pisar. bg. От е-услугите й са се възползвали над 1 милион потребители. Българската финтек компания „Кредисимо“ пък е внедрила „безхартиени процедури“ отдавна, без това да й пречи да развива финансови услуги на няколко континента.

„Всяка година Естония спестява над 800 години работно време. 99% от обществените услуги се предлагат онлайн 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Електронно не се случва само сключване на брак, развод и покупка на имот“, коментира Стефан Христов от фондация „Граждани срещу бюрокрацията“. „Технологиите у нас са достъпни и е налице законова рамка за дигитална промяна. България има шанс да се превърне от офлайн – в онлайн държава. Трябва да приемем, че електронният свят е по-удобен, бърз и сигурен и да не позволим на хартията „да изяде“ компютъра“, заключава той.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1968