EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Данъчни облекчения за електромобили

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Данъчни облекчения за електромобили

mail16:15 | 09.08.2012прегледи 928 коментарикоментари 0


Предвиждаме данъчни облекчения за собствениците на електрически превозни средства. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев при откриването на зарядна станция за електромобили пред МИЕТ. Мерките са заложени в Националния план за действие за развитие на сектора, който ще бъде внесен в Министерски съвет до края на август.

В плана предвиждаме редица привилегии за електромобилите, като се започне от освобождаване от такса регистрация, от местни данъци и такси, от задължение за закупуване на винетка, обясни Добрев. Нужна е законодателна промяна, която да въведе още една преференция – безплатно паркиране във всички градове в страната, както и възможността тези автомобили да могат да се движат в бус лентите. Той заяви, че освен данъчните преференции, е необходима инвестиция и в инфраструктурата, затова ще бъдат планирани средства за изграждане на зарядни станции и за производството на компоненти за електромобилите в България. Обмисляме възможността да подпомагаме закупуване на такъв тип автомобили от Националния доверителен екофонд. Там средствата са много ограничени и затова на този етап не говорим за такъв тип подпомагане, уточни министър Добрев. По думите му едно електрическо превозно средство е скъпа инвестиция, но зареждането му за 150 км. струва 12 лв., което е два пъти по-евтино от зареждане с дизелово гориво.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че подкрепя действията на МИЕТ в посока развитие на електромобилния сектор у нас, за да могат гражданите да използват по-екологичен транспорт. Тя припомни, че вече има приета Наредба от общината за безплатно паркиране на ектромобилите на територията на София.

До този момент в България има регистрирани 1100 електрически превозни средства. Зарядните станции на територията на страната са общо 10, като 9-те са в столицата, съобщи МИЕТ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg