EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Данъчни и БАБХ проверяват ферми за мляко

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Данъчни и БАБХ проверяват ферми за мляко

mail11:50 | 09.03.2016прегледи 898 коментарикоментари 0


След данъчни и следователи във фермите ще влязат и експертите на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), съобщиха от ведомството. „Настоящата проверка е резултат от мисия на Европейската комисия в България, когато са констатирани няколко несъответствия с европейското законодателство", каза в интервю на БНР д-р Георги Чобанов - директор Дирекция „Здравеопазване на животните" в БАБХ.

Той допълни, че тогава одиторите от Брюксел за останали неудовлетворени от гледна точка на това, че пробите, които се взимат и с които се доказва качеството на млякото, има възможност да бъдат манипулирани по пътя до лабораторията. Самата лаборатория по думите на д-р Чобанов изследва по методи, които не дават достатъчно гаранции за немапулиране на пробите. Формалният повод за заключението на одиторите са резултати, които показвали изключителна чистота на млякото, което не е възможно.

Проверката на всяка една ферма ще обхване период от 2 месеца и половина, през което време ще се вземат пет проби на млякото. Ако се окаже в последствие, че суровината не отговаря на критериите фермерът ще има три месеца, за да подобри качеството. Ако и тогава не се справи, може да се стигне до забрана да предлага мляко на пазара.

От година фермерите твърдят, че има картелно споразумение при мандрите заради ниската изкупна цена на млякото. Преди два дни те предупредиха, че ако институциите не вземат мерки на 24-ти март ще излязат на национален протест и ще блокират държавата. В резултат министърът на земеделието обяви вчера, че МЗХ и НАП започват проверка на мандрите.

Проверките, които АБХБ щи извършва, ще оценява както качеството на млякото, така и самите ферми и работата в тях.

„Като цяло проверките са аналогични на тези, които правихме с тази разлика, че в момента пробите ще бъдат изследвани само в две лаборатории, където млякото ще бъде изследвано не с ръчен, а с машинен метод. По този начин ще бъде драстично намален човешкия фактор. Отделно тези машини ще изследват млякото не само по отношение на микроорганизми и на соматични клетки, а и по отношение на температура на замръзване, масленост на пробата, протеини", обясни д-р Чобанов.

Той уточни, че в самите лаборатории няма да знаят от коя ферма идва млякото.


Тагове: ферми, мляко, БАБХ
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg